Ex -Yu

Srbija jedina u regionu dobila dobru ocjenu u oblasti lijekova i vakcina

Srbija jedina u regionu dobila dobru ocjenu u oblasti lijekova i vakcina
Foto: N.N. | Srbija jedina u regionu dobila dobru ocjenu u oblasti lijekova i vakcina

BEOGRAD - Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je Srbiju među 50 najrazvijenih zemalja po bezbjednosti, kvalitetu i svim neophodnim regulativama u oblasti lijekova i vakcina i jedina je u regionu dobila dobru ocjenu, objavio je danas RTS.

Zaključak je da Srbija primjenjuje i poštuje sve procedure da bi do građana stizali kvalitetni i bezbjedni lijekovi i vakcine.

Srbija je prvi put učestvovala u ovakvom provjeravanju u kojem je ocjenjivano 195 zemalja.

Ocjenu pet nije dobila nijedna zemlja, četvorku je dobilo nekoliko država, a Srbija je dobila trojku, dok su sve ostale države dobile dvojku i jedinicu.

Direktor Agencije Srbije za lekove i medicinska sredstva Saša Jaćović rekao je da građani treba da budu spokojni kada je riječ o kvalitetu lijekova i vakcina na tržištu.

Jaćović je istakao da Srbija poštuje nacionalne zakone, a svi lijekovi i vakcine se provjeravaju i dokumentaciono i laboratorijski.

On je naglasio da Agencija ulaže u svoje ljude i znanje, da se oni edukuju najviše u inostranstvu da bi bili u toku sa najnovijim dostignućima u vezi sa regulativom lijekova.

Jaćović je rekao i da je Agencija stalno u kontaktu sa svjetskom bazom neželjenih reakcija na lijekove u Švedskoj, gdje su povezane sve regulatorne agencije iz cijelog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije