Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Srbija nabavlja naoružane dronove

Srbija nabavlja naoružane dronove
Foto: Ilustracija | Srbija nabavlja naoružane dronove
Tanjug

BEOGRAD - Nije poznato kada će Srbija kupiti šest bespilotnih letjelica, ali se zna da će dvije biti opremljene naoružanjem.

Ukoliko se ova najava obistini, vojska će u svom posjedu imati najprodavaniju bespilotnu letjelicu "ji long 2", poznatu i pod nazivima "ving lung" ili "pterodaktil 2", piše "Blic".

Da Srbija namjerava da iz Kine nabavi ove bespilotne letjelice, potvrdio je prošle godine i predsjednik Aleksandar Vučić prilikom posjete Kini.

Srpska delegacija tada je obišla dvije kineske kompanije AVIC i CATIC koje se, između ostalog, bave i proizvodnjom bespilotnih letjelica.

"Prodaja njihovih letelica raste, neki tipovi su jeftiniji i lako dostupni, a ima i onih sofisticiranijih pa ih, u nemogućnosti nabavke sličnih zapadnih letelica, nabavljaju bogate države Bliskog istoka. Ilustracije radi, Saudijska Arabija ima fabriku koja će, po licenci, proizvoditi kineske bespilotne letelice", kaže urednik vazduhoplovnog portala "Tangosix" Petar Vojinović.

Kako kaže, Kinezi danas imaju najviše tipova naoružanih letjelica, i vrlo se ozbiljno time bave.

"Za neke od ovih letelica razvijen je veliki broj ubojitih sredstava poput vodenih bombi, bombi za uništavanje žive sile, protivoklopnih raketa, vođenih raketa", priča Vojinović.

On pojašnjava da su kineske letjelice prethodnih godina imale značajno borbenu provjeru.

Tako je letjelice "ving long" koristio Egipat u borbi protiv islamista na Sinaju, dok ih UEA koriste iznad Jemena i Libije.

Nigerija je tokom operacije protiv islamističke militantne grupe Boko Haram takođe koristile ove letjelice, a Irak u sukobu sa Islamskom državom.

Naoružani dronovi se smatraju "američkim čedom" koje je vojska ove države počela da koristi u sukobima na Bliskom istoku, u Iraku i Avganistanu 2002. godine da bi kasnije, njihova primjena bila proširena i na druge zemlje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije