Ex -Yu

Srbija sprema vojnu paradu, pred Putinom cijeli arsenal oružja

Srbija sprema vojnu paradu, pred Putinom cijeli arsenal oružja
Foto: Vojska Srbije | Srbija sprema vojnu paradu, pred Putinom cijeli arsenal oružja

BEOGRAD - Srbija priprema veliku vojnu paradu povodom stogodišnjice pobjede u Prvom svjetskom ratu. Gost je Vladimir Putin, predsjednik Rusije pred kojim će biti prikazano 100 novih tenkova i rakete.

Prema pisanju beogradskih "Večernjih novosti", osim ruskog predsjednika gosti parade biće i drugi svjetski zvaničnici.

Na Dan primirja, 11. novembra, na bulevaru ispred Palate Srbija prvi put će se pojaviti novi PVO sistem kratkog i srednjeg dometa koji bi trebalo da bude isporučen iz Bjelorusije.

Taj aranžman obuhvata i nabavku još četiri miga-29. "Na ceremoniji kakva odavno nije viđena kod nas Vojska Srbije pokazaće svu svoju vatrenu moć", kaže sagovornik "Novosti".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrđuje da se aranžman sa Bjelorusijom bliži finalnoj fazi. Korak ka još boljoj saradnji biće otvaranje izaslanstva odbrane u Minksu.

Dogovor sa Bjelorusijom drugi je po važnosti sporazum u domenu obnove resursa oružanih snaga Srbije, piše list. Prema sporazumu o vojnoj saradnji sa Rusijom, Srbiji je na inicijativu predsjednika Putina prije dvije godine odobrena donacija u vidu šest "migova 29", 30 tenkova "T 72C" i isto toliko borbenih izviđačkih oklopnih vozila BMRD2 .

Ova vojna tehnika remontovana i modernizovana biće isporučena do marta 2019. godine.

U paketu ruske vojne pomoći, kako je potvrđeno za "Novosti", naći će se i helikopteri. Načelno je dogovorena kupovina tri višenamenske letilice "MI 17" kao i četiri helikoptera "MI 35" "leteće oklopnjače".

Sljedeća godina biće ključna za oružane snage Srbije, posebno ratno vazduhoplovstvo. Na nebu Srbije letjeće ekadrila od čak 14 "migova 29" . Pored ruskih letjeće i devet "Erbasovih" helikoptera koji će biti raspoređeni ne samo vojsci već i policiji, navode u vojnom vrhu.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije