Ex -Yu

Srbija zatražila izručenje Morine iz Italije

Srbija zatražila izručenje Morine iz Italije
Foto: Ilustracija | Srbija zatražila izručenje Morine iz Italije
Tanjug

BEOGRAD - Ministarstvo pravde uputilo je danas Italiji molbu za izručenje Albanca Ismaila Morine, koji se sumnjiči da je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom "Velike Albanije".

Uz molbu je italijanskim nadležnim organima poslata i prateća dokumentacija protiv Morine, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Morina se našao u Italiji pošto je nedavno hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković odbio da da saglasnost za njegovo izručenje Srbiji, iako je hrvatsko pravosuđe još u septembru prošle godine utvrdilo da su ispunjeni zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju Beogradu.

Morina je zbog toga iz Hrvatske prebačen u Italiju, gde prema pisanju albanskih medija ima boravište, a sada se tamo nalazi u pritvoru.

Pravosnažnu odluku o ispunjenosti uslova za izručenje Morine Srbiji, Vrhovni sud Hrvatske donio je 5. septembra, nakon čega su spisi predmeta proslijeđeni ministru Bošnjakoviću.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog djela izazivanje vjerske, rasne i nacionalne mržnje, jer je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom "Velike Albanije".

Protiv njega je tim povodom u toku istraga u Višem tužilaštvu u Beogradu.

On je u junu 2017. bio uhapšen u Dubrovniku po srpskoj potjernici i do prebacivanja u Italiju bio je u ekstradicionom pritvoru.

Od početka ekstradicionog postupka Morina se protivio izručenju, dok su albanske diplomate i političari vršili pritisak da se ono odbije.

U detaljnom obrazloženju svoje pravosnažne odluke Vrhovni sud Hrvatske je naveo da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

"U konkretnom slučaju, iz svih okolnosti ne može se opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uvjerenja biti diskriminiran tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan", navodi se u odluci.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije