Ex -Yu

Srbiji otpisano 70 odsto klirinškog duga prema Češkoj

Srbiji otpisano 70 odsto klirinškog duga prema Češkoj
Foto: Tanjug | Srbiji otpisano 70 odsto klirinškog duga prema Češkoj

BEOGRAD - Vlade Srbije i Češke potpisale su danas u Pragu Sporazum o regulisanju starog klirinškog duga Srbije prema Češkoj, kojim će biti otpisano 70 odsto tog duga koji potiče iz doba SFRJ, izjavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

"To je dug koji potiče još iz SFRJ i uspeli smo, nakon teških pregovora, da dobijemo otpis 70 odsto duga, odnosno da sa 32,7 miliona dolara dođemo na 9,8 miliona. To je jedina stvar koja je opterećivala odnose dve zemlje u proteklih 25 godina", rekao je Mali.

On je naveo da Srbija ima novac na računu i da će i taj stari dug biti regulisan, prenose beogradski mediji.

"Imamo likvidnost. Nakon što ovaj sporazum bude ratifikovan imamo 45 dana da platimo 9,8 miliona dolara", naglasio je Mali.

On je dodao da rješavanje tog pitanja omogućava i otvaranje nove stranice u odnosima dvije zemlje kako bi se dalje razvijala saradnja i realizovale investicije.

"Pričali smo mnogo o novim investitorima koji dolaze u našu zemlju iz Češke. To je sjajna stvar i zato želimo da ove stare dugove rešimo što pre kako bismo otvorili prostor za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa", rekao je Mali, koji u Češkoj boravi sa premijerom Srbije Anom Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije