Ex -Yu

Srbima kod Zadra sjekirama posječeno više od 150 maslina

Srbima kod Zadra sjekirama posječeno više od 150 maslina
Foto: N.N. | Srbima kod Zadra sjekirama posječeno više od 150 maslina

BEOGRAD - Srpskoj povratničkoj porodici Babić u mjestu Biljane Donje kod Zadra nepoznate osobe posjekle su sjekirama između 150 i 200 stabala maslina u noći između subote i nedjelje, rekao je Srni direktor "Veritasa" Savo Štrbac.

On je naveo da je maslinjak posječen na imanju porodice Milice Babić, koja živi u tom mjestu, i napomenuo da je sreća da su neposredno prije napada obrali masline.

"U subotu su Milica i njen djever Slavko Babić, povratnici u to selo, orezali stabla, a u nedjelju došli da odnesu ostatke rezidbe i zatekli posječen maslinjak", rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, napadači su posjekli i izvjestan broj bresaka, a provalili su i u neke od obnovljenih kuća i ukrali poljoprivredne mašine.

Štrbac je ocijenio da bi najvjerovatniji počinitelji mogli biti mještani susjednog, hrvatskog sela Škabrnja, imajući u vidu način, na koji je to učinjeno - sjekirama, za šta je, kako su ukazali vlasnici maslinjaka, potrebno više ljudi.

On je ocijenio da je okidač za napad mogla biti obilježavanje godišnjice Vukovara, ali i godišnjice stradanja civila u Škabrnji, 17. novembra 1991. godine.

"Kad to neko uradi sjekirama, to mora biti planski, mora biti bijesan i da mrzi vlasnike", rekao je Štrbac.

On je istakao da pričinjena šteta, iako velika, nije samo materijalna, nego je sadržana i u tome što je uznemirila Srbe, kojih se, kako je rekao, ionako malo vratilo i i kojima periodično ruše obnovljene kuće.

Prema njegovim riječima, povratnici u tom srpskom selu izloženi su i zagađenju, jer je prije osam godina uz to selo izručeno više od 250.000 tona opasne crne šljake - silikomanganske troske, koja je u zadarsko zaleđe prevezena čak od Šibenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije