Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Srpkinja osuđena u Italiji na 12 godina zatvora zbog umiješanosti u ubistvo

Srpkinja osuđena u Italiji na 12 godina zatvora zbog umiješanosti u ubistvo
Foto: Ilustracija | Srpkinja osuđena u Italiji na 12 godina zatvora zbog umiješanosti u ubistvo
N.N.

TRST - Srpska državljanka iz Beograda Ljubica Kostić (45) osuđena je u Italiji na 12 godina zatvora zbog ubistva zlatara Alda Karlija (75) iz Trsta. Kostićeva koja je podvodila prostitutke učestvovala je sa još trojicom saučesnika u likvidaciji zlatara 20. decembra 2017. godine.

Osim zatvorske kazne Kostićeva će morati da porodici ubijenog Alda Karlija plati odštetu od 700.000. Ljubica je uhapšena u Trstu 28. decembra 2017. godine.

Zločin, za koji se najprije vjerovalo da je posljedica pljačke, dogodio se u porodičnoj kući žrtve u italijanskom mjestašcu Opština, koje se nalazi u blizini Trsta. Kako je za sada utvrđeno istragom, Karli je najprije mučen, vezivan i brutalno pretučen – ubice su mu umalo otkinule uho – a zatim je zadavljen. Istovremeno, ubice su napale i njegovu majku, staricu od 94 godine, koje je nepokretna i praktično slijepa. Ona je, međutim, preživjela torturu – praveći se mrtva.

Kao da zločin sam po sebi nije bio dovoljno šokantan, priča koju su inspektori otkrili podsjeća na pravi krimi-roman. Naime, Karli je bio umiješan u mrežu prostitucije i prodaje dragulja na crnom tržištu. Zlatar je, kako pišu italijanski mediji, imao "dil" sa trojicom muškaraca – za koje se vjeruje da su ga ubili – da ih snabdijeva dragim kamenjem, koje oni potom preprodaju i daju mu procenat od profita.

Radi se o bivšem policajcu Milanu Pešiću, koji se nalazi u zatvoru u Srbiji, a Dušan Pejčić i Olivera Ristić Petrović, sa kojom je bivši zlatar bio u bliskim odnosima od 2011. godine, i koja je Karliju dugovala skoro 240.000 evra u novcu, zlatu i draguljima, su u bjekstvu, piše "Kurir".

Osim novcem, dileri su dobavljaču plaćali i seksom, za koji su angažovali prostitutke iz Srbije. Tu u priču ulazi Ljubica Kostić (45), madam iz Beograda koja je duži vremenski period podvodila djevojke Karliju. Aldo je u zamjenu za usluge seksualnih performansa koje su se odvijale u njegovoj radnji u Ulici Donadoni u Trstu, plaćao zlatnim nakitom. U najviše slučaja u pitanju su udate žene iz Srbije koje žive i rade u Trstu, a, koje je Kostić nalazila i upoznavala sa ubijenim Aldo Karlijem.

Što se tiče njene umiješanosti u ubistvo zlatara, Ljubicu terete podaci sa telefonskih baznih stanica, koji je smještaju u neposrednu blizinu kuće u kojoj se desio zločin. Prethodno, u njenom i telefonu ubice nađene su inkriminišuće poruke iz večeri ubistva.

Naime, kako je "Kurir" prenio pisanje italijanskih medija, trojica ubica trebalo je da se 20. decembra 2017. nađu sa Karlijem u Austriji, kako bi dogovorili primopredaju novca. No, umjesto toga, odlučili su da naprave "sačekušu" zlataru, za koga su vjerovali da će ih prevariti i uzeti novac koji su zajedno deponovali na austrijskom računu.

Kako se spekuliše, na tom računu bilo je najmanje 100.000 evra prljavog novca od prodaje dragulja na crnom tržištu. Ubice su Karliju najprije, oko četiri sata nakon ponoći, poslali poruku kako bi ga upitali da li je krenuo na mjesto sastanka. Kada im nije odgovorio, upali su u njegovo dvorište.

U međuvremenu, od Ljubice, koja je takođe bila u blizini, su saznali tačnu adresu, izgled automobila koji je Karli vozio, i slične detalje koji su im olakšali pripremu zločina. Kada su se uvjerili da su na pravom mjestu, upali su u kuću, vezali zlatara, i, kako se vjeruje, od njega pokušali da izvuku informacije o novcu. Brutalno mučenje, davljenje i prebijanje okončalo se smrću zlatara. Inače, policija ispituje i ulogu Karlijeve supruge u brutalnom ubistvu zlatara.

Njima je, kako piše italijanska štampa, sumnjivo to što je žena prespavala ubistvo sopstvenog supruga, koje se desilo nedaleko od njene spavaće sobe. Nju, međutim, iz sna nisu probudili krici njenog umirućeg muža, kao ni svekrve koju su ubice takođe mučile.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije