Ex -Yu

Srpska lista: Albanci mogu zastavu da stave i na Mjesec, i dalje ne bi bio njihov

Srpska lista: Albanci mogu zastavu da stave i na Mjesec, i dalje ne bi bio njihov
Foto: Screenshot | Srpska lista: Albanci mogu svoju zastavu da stave i na Mjesec, on i dalje ne bi bio njihov

BEOGRAD - Srpska lista je najoštrije osudila pokušaje otimanja srpske kulturne baštine od institucija Kosova i poručila da su Albanci mogli svoju zastavu, umjesto na srpsku tvrđavu na Novom Brdu, da pobodu i na Mjesec, ali da on i dalje ne bi bio njihov, kao što nisu ni tvrđava u Novom Brdu niti Crkva Svetog Nikole.

Iz Srpske liste ocjenjuju da je očigledno da su albanske partije počele kampanju, prema pravilu, preko leđa srpskog naroda i da svilene uši međunarodnih predstavnika ne čuju apele srpskog naroda.

"Ipak, istorijske činjenice pohranjene u duši svakog Srbina ne može izbrisati nikakva otimačina i nijedan falsifikat. Zato ćemo uvek i na svakom mestu podsećati da na tlu Evrope u 21. veku pred očima sveta neko nastoji da otme od srpskog naroda njegov koren, istoriju i pamćenje", saošteno je iz Srpske liste.

Oni poručuju da se Srbi na Kosmetu sa tim nikada neće saglasiti i to nikada neće prihvatiti niti dozvoliti.


Kosovska zastava na srpskoj tvrđavi u Novom Brdu


Privremene prištinske institucije istakle su juče zastavu Kosova ogromnih dimenzija na srednjovjekovnoj srpskoj tvrđavi Novo Brdo.

Uz Crkvu Svetog Nikole, koja je u blizini, istaknuta je još jedna zastava Kosova i postavljeno nekoliko vojnih šatora pored kojih je desetak osoba u uniformama.

Vlasti Kosova nedavno su odobrile služenje katoličke mise na ostacima pravoslavne Crkve Svetog Nikole u tvrđavi Novo Brdo, a zamjenik prištinskog premijera u ostavci Enver Hodžaj izjavio je da "vjersko i kulturno nasljeđe na Kosovu pripada građanima Kosova".


Na temeljima pravoslavne crkve služena katolička misa


Srpska srednjovjekovna tvrđava Novo Brdo, koja se nalazi 20 kilometara istočno od Prištine, podignuta je prvih godina vladavine kralja Milutina početkom 14. vijeka s ciljem zaštite bogatog rudnog područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije