Ex -Yu

Srpski carinici u istorijskom otkriću

Srpski carinici u istorijskom otkriću
Foto: Uprava carina Republike Srbije/Facebook | Srpski carinici u istorijskom otkriću

Carinici su u saradnji sa policijom 14. novembra 2019. godine u popodnevnim časovima, na ulazu prelaza Gradina, otkrili i spriječili pokušaj krijumčarenja antikviteta neprocjenjive vrijednosti.

Riječ je o svitcima iz jevrejske svete knjige Tore, koje su carinici otkrili u folksvagen turanu njemačkih registarskih oznaka u kome je na suvozačkom mjestu bio 57-godišnji Libanac sa prebivalištem u Berlinu koji se i prijavio kao vlasnik otkrivenih predmeta. Ovi nesvakidašnji antikviteti otkriveni su nakon što su oba putnika odgovorila da nemaju ništa da prijave, a carinici ipak odlučili detaljno da pregledaju automobil.

Zahvaljujući opravdanoj sumnji carinskih službenika, dio svetske kulturne baštine je spašen i sačuvan od dalje preprodaje na crnom tržištu.

Carinici su prvo u kaseti ispod sjedišta, iza servisne knjižice vozila, zatekli kesu u koju je bila umotana cilindrična bakarna futrola koja je od starosti i patinirala. Otvorivši je, u njoj su zatekli svitak ispisan jevrejskim pismom za koji su posumnjali da se radi o dijelovima svete jevrejske knjige.

Nastavili su kontrolu automobila, pa su u prtljagu u kesi punoj polovne garderobe, pronašli i kutiju od impregnirane goveđe kože ukrašenu poludragim kamenjem koja je bila umotana u jednu majicu.

Bogato ukrašena kutija sama po sebi predstavlja dragocjenost koja se u praksi rijetko sreće, a kada su carinici pažljivo otvorili mali katanac kojim je bila osigurana, u njoj su zatekli još jedan svitak za koji takođe postoji osnovana sumnja da se radi o djelu jevrejskog svetog spisa Tore.

S obzirom na prirodu otkrivenih predmeta, odmah je kontaktirana Jevrejska zajednica u Beogradu iz koje je i potvrđeno da su se pred carinicima našli dijelovi jevrejskog svetog spisa, ali da bi se pouzdano utvrdilo da li je riječ o originalima, neophodno je da neobični antikviteti budu podvrgnuti detaljnom vještačenju.

 

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije