Ex -Yu

Srpski učitelj dobio Hrvatsku pred sudom u Strazburu

Srpski učitelj dobio Hrvatsku pred sudom u Strazburu
Foto: wikipedia.org | Srpski učitelj dobio Hrvatsku pred sudom u Strazburu
Tanjug

ZAGREB - Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska povrijedila pravo na poštovanje privatnog života učitelju srpske nacionalnosti iz mjesta Darda, koji je dobio otkaz jer nije predavao na standardnom hrvatskom jeziku.

Sud je otpuštenom učitelju stoga dosudio 5.000 evra na ime naknade neimovinske štete i 850 evra za troškove postupka.

Učitelj srpskog porijekla prigovarao je da mu je neopravdano prestao radni odnos učitelja u školi u Dardi zbog toga što nije predavao na standardnom hrvatskom jeziku.

Škola je smatrala da nije bio podoban za osposobljavanje za predavanje na hrvatskom jeziku s obzirom na starosno doba i radni staž, jer je u vrijeme otkaza imao 55 godina i 29 godina staža, izvijestila je kancelarija hrvatske predstavnice pred sudom u Strazburu.

Evropski sud je zaključio da je odluka o otkazu predstavljala miješanje u učiteljev privatni život jer se temeljila na činjenici da je on zbog godina i dugogodišnjeg načina predavanja te zbog nemogućnosti prilagođavanja radnom mjestu dobio otkaz, što po stavu tog suda čini dio fizičkog identiteta osobe, a fizički identitet je bitan aspekt privatnog života pojedinca.

Iako je odluka o otkazu bila zakonita, ona nije bila proporcionalna cilju koji se želio postići.

Sud je primijetio da, iako su u relevantno vrijeme 1998/1999. škole morale nastavu da izvode na hrvatskom standardnom jeziku, određene škole su izvodile nastavu ili dio nastave na manjinskim jezicima, dok je u predmetnoj školi usmena preporuka za predavanje na isključivo hrvatskom jeziku donijeta samo mjesec dana prije inspekcije koja je prethodila otkazu.

Nijedan učitelj hrvatskog porijekla nije bio podvrgnut inspekciji kako bi se utvrdilo da li je izvodio nastavu na standardnom hrvatskom jeziku, već se inspekcija odnosila samo na učitelje srpske nacionalnosti.

Imajući u vidu sličnosti dva jezika, činjenicu da je podnositelj veći dio profesionalnog života živio i radio u Hrvatskoj te specifični posljeratni kontekst istočnoslavonske regije, sud je sa šest glasova za i jednim protiv smatrao da je odluka o otkazu, bez pružanja mogućnosti osposobljavanja za održavanje nastave na hrvatskom jeziku, dovela do povrede Konvencije o zaštiti ljudskih prava.

Ova presuda još nije konačna, a postaće ukoliko nijedna stranka u roku od tri mjeseca ne podnese zahtjev velikom vijeću suda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije