Ex -Yu

"Srpski zid plača" ispred Specijalnog suda u Beogradu

"Srpski zid plača" ispred Specijalnog suda u Beogradu
"Srpski zid plača" ispred Specijalnog suda u Beogradu

BEOGRAD - Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji postavilo je preko puta Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu "Srpski zid plača", gdje su izložene parole sa slikama srpskih žrtava sa Kosmeta.

Zastupnik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Snežana Zdravković rekla je Srni da udruženje akcijom "Tražimo pravdu za srpske žrtve - nisu im dali pravo na život, dajte nam pravo na istinu i pravdu" želi da opomene javnost i ukaže na nedostižnost pravde za više od 2.500 kidnapovanih i ubijenih Srba u proteklih 16 godina.

Zdravkovićeva je rekla da porodice kidnapovanih i ubijenih Srba sa Kosmeta  u okviru akcije, koja će trajati do 30. avgusta, žele javnosti da predoče zahtjeve i pitanja upućena sudu i Tužilaštvu za ratne zločine u periodu kada generalni sekretar UN Ban Ki Mun podnosi izvještaj o stanju na Kosmetu.

"Akcija je već počela, slike su postavljene preko puta Specijalnog suda, a poziv smo uputili Ministarstvu odbrane Srbije, Ministarstvu pravde, predsedniku Vlade, šefu skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovanu Drecunu, a upoznata je i šira javnost pa videćemo ko će se odazvati", rekla je Zdravkovićeva.

Ona je najavila  da će sutra biti upućena pitanja i zahtjevi Udruženja Tužilaštvu za ratne zločine, te da će odgovori na pitanja biti zahtijevani u doglednom roku, te dodala  da je "krajnje vreme za to nakon 16 godina čekanja".

"Naš cilj nije blokada ni Tužilaštva ni sudova. Naprotiv, mi želimo saradnju. Imamo parole sa slikama žrtava i same te slike govore mnogo i bez naših reči", istakla je Zdravkovićeva.

Ona je rekla da je smisao akcije podsjetiti na žrtve, opomenuti da se ništa nije uradilo da zločinci budu kažnjeni, a da više od 2.500 srpskih civila, vojnika i policajaca koji su oteti, "nema ni mrtvih, ni živih".

"Toliko vremena je prošlo, porodice ne znaju šta je sa njihovim najbližima, a vreme čini svoje i umiru i ovi koji čekaju, a na kraju krajeva, umiru i zločinci a ne budu kažnjeni", naglasila je Zdravkovićeva.

Ona je rekla da Udruženje ima u planu, ukoliko ne bude konkretnih odgovora, i neke akcije  u vezi sa formiranjem Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK.

Napominjući da će Udruženje održati konferenciju za novinare sutra ispred Specijalnog suda tačno u 12.44 časova, kako bi simbolično podsjetili na Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN, Zdravkovićeva je istakla da je to i nedjelja u kojoj se obilježava Međunarodni dan nestalih.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije