Ex -Yu

Srpsko oružje hit na Sajmu naoružanja u Bangkoku

Srpsko oružje hit na Sajmu naoružanja u Bangkoku
Foto: B 92/ V. Radulović | Srpsko oružje hit na Sajmu naoružanja u Bangkoku

BANGKOK - Sajam naoružanja i vojne opreme "Defense & Security 2019" svečano je otvoren u Bangkoku, a dostignuća u oblasti odbrambene industrije predstavilo se preko 500 kompanija iz više od 50 zemalja svijeta, uz 28 nacionalnih paviljona među kojima zapaženo mjesto zauzima i Srbija.

Odbrambenu industriju Srbije naredna četiri dana predstavlja kompanija Jugoimport SDPR, piše B92.

U srpskom paviljonu, osim sredstava iz proizvodnje i razvoja kompanije Jugoimport SDPR, na izložbenom prostoru su predstavljeni i proizvodi valjevskog Krušika, čačanske "Slobode", lučanskog "Milana Blagojevića", užičkog Prvog Partizana, kruševačkog Trajala, kompanije EdePro, kao i Utve koja je dio sistema Jugoimport SDPR.

Složeni borbeni sistemi domaćeg Jugoimporta izloženi su u vidu većih maketa sa pratećim video prezentacijama, dok je bio prisutan i veći broj tzv. živih maketa, odnosno minobacačke, artiljerijske i municije za streljačko naoružanje.

"Veliki broj sastanaka i posete zvaničnih delegacija, obeležili su prvi dan ovogodišnjeg sajma. Nema dileme da je srpsko naoružanje izuzetno cenjeno u svetu, što potvrduje nastavak saradnje ne samo sa partnerima koji su naše sisteme kupovali u prošlosti već i osvajanje novih tržišta", rekao je za portal B92 vojni analitičar Vlade Radulović, koji u Tajlandu prati ovogodišnji "Defense and Security 2019".

Izuzetno veliko interesovanje brojnih delegacija koje su posjetile izložbeni paviljon srpske odbrambene industrije bio je vezan za složene borbene sisteme, samohodnu haubicu Nora B-52, vozila "Lazar" i "Miloš", višecijevni raketni sistem "Tamnava" kao i brzi višenamjenski borbeni čamac.

Pored toga, zabilježeno je i interesovanje za municiju različitog kalibra ali i za domaće bespilotne letjelice.

Tokom zvaničnih sastanaka inicirano je učešce u više zajedničkih projekata kojim se osvajaju nova tržišta.

Riječ je prije svega o razvoju i proizvodnji municije na bazi termobaricnih eksploziva, raketnih goriva ali i protivoklopnih vodenih raketa nove generacije.

Srpski nacionalni paviljon zauzima prostor između nacionalnog paviljona Velike Britanije i Kine, koja ujedno ima i najimpozantniji prostor, praćen različitom vrstom video efekata i promotivnih snimaka.

Najbrojnija delegacija koja je posjetila štand Srbije, bila je od strane Oružanih snaga Mjanmara, a predvodio ju je ministar odbrane Sein Vien.

Srpski štand posjetili su i zvaničnici Laosa, Tajlanda i Ruske Federacije, delegacije Filipina, Singapura, Meksika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije