Ex -Yu

Srušio se avion sa marihuanom na granici Crne Gore i Albanije

Srušio se avion sa marihuanom na granici Crne Gore i Albanije
Foto: RENE RAUSCHENBERGER/Pixabay | Srušio se avion sa marihuanom na granici Crne Gore i Albanije

TIRANA - Sportski avion srušio se u Albaniji nedaleko od granice sa Crnom Gorom, a policija već dva dana ne uspijeva da identifikuje vlasnika i pilota, pa opozicija spekuliše da je riječ o letjelici kojom se švercuje marihuana, javljaju albanski mediji.

Krhotine letjelice pronađene su 800 metara od crnogorske granice, a očevici tvrde da su pilot i putnik pobjegli kombijem sa mjesta nesreće i da su prethodno iz aviona u kombi pretovareni paketi nepoznatog sadržaja.

Opozicija pretpostavke da se radi avionu kojim je prevožena droga zasniva na činjenici da je prije mjesec dana, desetak kilometara od mjesta udesa, otkrivena plantaža marihuane.

Čitav niz detalja ovog udesa još nije razjašnjen, uključujući i tvrdnju da je avion prinudno sletio sat vremena prije udesa, te da se poslije novog polijetanja upleo u žičanu ogradu i zabio u grmlje.

Prethodnih godina, albanske vlasti pronašle su krhotine nekoliko aviona koji su tajno letjeli iz Albanije. Najmanje jedna od tih letjelica bila je natovarena marihuanom namijenjenom italijanskom tržištu.

Prije pet godina, u Albaniji su otkrivene dvije tajne piste sa kojih su poletjali avioni kojima je prevožena droga. Istraga o tajnim pistama pokrenuta je poslije udesa aviona kojim je upravljao italijanski državljanin.

Dosadašnji pokušaji albanskih vlasti da unište proizvodnju marihuane ostali su bez rezultata zbog korupcije, maglovitih veza sa vlastima i oružanog otpora lokalnih bandi, prenosi RTS.

Albanija ima dugu tradiciju gajenja marihuane, koja se prije dolaska Envera Hodže na vlast slobodno koristila, čak i kao sredstvo za smirenje za djecu. U Hodžino vrijeme, uzgajanje ove biljke bilo je dozvoljeno samo posebnim kombinatima, koji su je izvozili, mahom švajcarskim farmaceutima.

Zapadni eksperti tvrde da se u Albaniji godišnje proizvede više od 1.500 tona marihuane, vrijedne skoro osam milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije