Ex -Yu

Šta Amerika kaže o novom imenu Makedonije?

Šta Amerika kaže o novom imenu Makedonije?
Foto: N.N. | Šta Amerika kaže o novom imenu Makedonije?
N.N.

SKOPLJE - Trenutni uslovi za rješavanje spora o imenu Makedonije su bolji nego ikada, ali SAD neće riješiti problem umjesto Makedonaca.

To je izjavio zamjenik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel na konferenciji za novinare poslije sastanka sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

"Sjedinjene Američke Države podržavaju put Makedonije ka reformama. Za spor oko imena želim da kažem da SAD podržavaju dvije zemlje na pronalaženju međusobno prihvatljivog rješenja. Trenutni uslovi su bolji nego ikad. Mislim da je Makedonija napravila značajne korake u tom pravcu i srećni smo što je ostvaren napredak", rekao je Mičel.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je naglasio da je upoznao Mičela sa najnovijim momentima pregovora o sporu oko imena, rekavši da je važno nadalje graditi povjerenje između dvije zemlje.

"U aprilu očekujemo da Evropska komisija da jasnu preporuku za početak pregovora, a Savjet EU u junu da donese odluku o pokretanju pregovora. Još jedan cilj je da Makedonija postane 30. članica NATO", rekao je Zaev.

Na pitanje kakav će uticaj imati prijedlog koji je pripremio njegov grčki kolega Nikos Kocijas, Zaev je naglasio da je proces o imenu pod okriljem UN i Metjua Nimica.

"Bilo koji dokument koji će doći sa bilo koje strane i koji bi bio od pomoći za konačnu rezoluciju vrijedi razmotriti i dobrodošao je. Ako ne može da pomogne, važno je samo ono što dolazi od posrednika Nimeca", dodao je Zaev.

Na pitanje da li je potrebno uključiti SAD u proces rješavanja spora, Zaev je rekao da očekuje pomoć od strateških prijatelja Makedonije, ali na principijelan način.

Mičel je istakao da su SAD uključene u proces, ali da će jedino trajno rješenje biti ono koje postignu obje strane u sporu.

"SAD su uključene već neko vrijeme i biće uključene. Vidjećete da smo posvećeni ovom procesu, ali jedino prihvatljivo rješenje je ono o kome se obje strane saglase. To nije odluka koju možemo da donesemo umjesto vas", naglasio je Mičel, prenosi makedonska agencija Meta.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije