Ex -Yu

Šta će sve Vučić pokloniti Makronu?

Šta će sve Vučić pokloniti Makronu?
Foto: Tanjug/AP - Arhiva | Šta će sve Vučić pokloniti Makronu?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić spremio je originalne poklone za svog francuskog kolegu koji u ponedjeljak popodne stiže u posjetu Srbiji.

On će svom gostu uručiti srpsku konjičku sablju za podoficire i vojnike koja je uvedena u naoružanje 1895. godine. Isti tip tog hladnog oružja samo sa grbom Kraljevine SHS koristila je i vojska te države od 1920, pišu "Novosti.rs".

Poslije Drugog svjetskog rata grb je zamijenjen petokrakom. Zanimljivo je da je preko Albanije, za vrijeme Prvog svetskog rata, prenijeto samo 700 ovih sablji, koje su upućene na reparaciju u francuski zavod Šaterloa.

Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 1 i 2

Među poklonima za Emanuela Makrona naći će se i dva toma izvještaja poslanika Kraljevine Srbije iz Pariza "Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 1, 1879-1885" i "Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 2, 1885-1893", piše "Telegraf.rs".

Oba toma imaju više od 1.000 stranica i objavljene su u seriji Arhiva Srbije "Istorija srpske diplomatije - dokumenta", i sadrže dvojezičke naslove, opise sadržaja dokumenata i imenske registre.

Katalog o Sevr porcelanu

Poklon koji će biti uručen francuskom predsjedniku je i katalog o Sevr porcelanu iz Bijelog dvora. Ova publikacija, u formi tematskog kataloga je značajna kako u istoriografskom, muzeološkom i kulturološkom smislu, jer dragocjeno i rijetko dostupno kulturno dobro.

Riječ je o remek-djelu primijenjene umjetnosti - Španskom poklon servisu grofa od Artoa (comte d’Artois) iz 1782, poznatom i kao Bifon servis (Buffon service), koji je nastao u čuvenoj Kraljevskoj manufakturi porcelana u Sevru.

Za umjetničku kolekciju Dvorskog kompleksa Bifon servis je otkupljen 1935. godine. Ovo je i monografija koja svjedoči tome da je Srbija jedna od rijetkih zemalja koja posjeduje čitavu kolekciju.

Pirotski ćilim

Jedan od predmeta koji će Makron ponijeti iz Srbije biće i autentični pirotski ćilim.

Glavna odlika ovog ćilima je da nema naličje, već je na oba lica u potpunosti isti, što nigdje u svijetu nije zabilježen slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije