Ex -Yu

Šta je Ursula fon der Lejen poručila Balkanu i kome je "bacila kosku"

Šta je Ursula fon der Lejen poručila Balkanu i kome je "bacila kosku"
Foto: Tanjug/AP | Šta je Ursula fon der Lejen poručila Balkanu i kome je "bacila kosku"

Odabirom kandidata za komesare, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen najavila je svoju viziju Evrope u narednih pet godina.

Na taj način ona je uputila poruke Vašingtonu, Londonu, Rimu, Dablinu, Zagrebu, ali i Zapadnom Balkanu, piše hrvatski Evroaktiv.

Najviše reakcija izazvalo je kadrovsko rješenje za portfelj susjedske politike i proširenje, a Evroaktiv ocjenjuje da je odabirom Lasla Tročanjija, bivšeg ministra pravosuđa u vladi Viktora Orbana, za taj resor, Fon der Lejenova poručila državama Zapadnog Balkana da do proširenja neće tako skoro doći.

Kako objašnjava, osim što je Orbanova vlada kritikovana zbog davanja azila političkim bkeguncima iz regiona (slučaj bivšeg sjevernomakedonskog premijera Gruevskog, kojem je Orban ponudio utočište od kriminalnih optužbi), Mađarska se i sama bori s Ukrajinom po pitanju odnosa prema manjinama.

Evroaktiv navodi da je Orban u nekoliko prilika blokirao sastanak NATO-a i predstavnika Ukrajine, upravo zbog pitanja mađarske manjine u Ukrajini (sporan je bio ukrajinski zakon o jeziku).

Kada je riječ o Hrvatskoj, kako dodaje, odabravši Dubravku Šuicu za jednu od potpredsjednica EK, Ursula fon der Lajen je vladi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića dala do znanja da je svjesna uloge koju su on i Šuica imali u njenom odabiru za predsjednicu Komisije.

Iako je, kako ocjenjuje, portfelj sam po sebi vrlo nejasan i dalje se ne zna kolikim će budžetom raspolagati, kao ni koje će biti njene obaveze, Fon der Lajenova je Hrvatskoj pružila priliku da pronađe rješenje za gorući problem demografskih promena.

Predsednica EK je od znatiželjne javnosti uspešno sakrila dodeljene portfelje do samog kraja, ali su, ocenjuje Evroaktiv, neka kadrovska rešenja bila očekivana još pre izbora za Evropski parlament u maju.

Kako dodaje, nominacijom Fila Hogana, dosadašnjeg komesara za poljoprivredu, da preuzme trgovinu EU, Fon der Lejenova je Londonu poslala prilično jasnu i nedvosmislenu poruku: "Stojimo uz Dablin!"

Premijer Leo Varadkar nekoliko trenutaka nakon objave kadrovskih rješenja na Twitteru je objavio da je 'jako zadovoljan' dobijenim portfeljem, zato što je Irska dobila prednost u budućim pregovorima sa Londonom.

Fon der Lejenova je strpljivo čekala Italiju da posljednja, sa velikim zakašnjenjem, nominuje svog povjerenika, kojem je dodijelila jedan od najprofiliranijih portfelja - ekonomiju, a Evroaktiv navodi da je tom odlukom poručila novoj italijanskoj vladi da joj je zahvalna na rekonstrukciji kojom se umanjila moć Mateu Salviniju i da u budućnosti očekuje uspješniju saradnju s Rimom.

Odabirom Silvije Gulard za povjerenicu unutrašnjeg tržišta i industrije odbrane, Fon der Lejenova je poslala prilično jasnu poruku Vašingtonu.

Silvija Gulard će imati zadatak da objedini nabavku vojne opreme država članica, čime će se zaobići američka dominacija u tom sektoru, ali i ojačati bezbjednosna nezavisnost Evrope.

Fon der Lejenova je Fransu Timermansu namijenila portfelj zaštite životne sredine i projekat Evropski zeleni sporazum.

Osim što je time "bacila kosku" sve snažnijoj grupaciji Zelenih u Evropskom parlamentu, čiju se podršku nada da će dobiti narednih godina, predsjednica je potvrdila svoju predanost zelenoj politici, ocjenjuje Evroaktiv.

Predsjednica EK je energetiku, najpopularniji portfelj ove godine, dodijelila Estoniji.

Riječ je o, ocjenjuje Evroaktiv, izuzetno proevropskoj baltičkoj državi, bivšoj članici Sovjetskog saveza, koja odlično poznaje energetsku politiku Moskve, zbog čega je i bila najlogičniji odabir za evropsku energetiku, posebno u kontekstu sve većih pokušaja da Evropa postane energetski nezavisna, prenosi Jutarnji.eu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije