Ex -Yu

Šta sve mogu novi helikopteri kojima je opremljena Vojska Srbije

Šta sve mogu novi helikopteri kojima je opremljena Vojska Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Šta sve mogu novi helikopteri kojima je opremljena Vojska Srbije

BATAJNICA - Govoreći o karakteristikama helikoptera Mi-35M, koji je danas prezentovan u Batajnici, major Dobrosav Drndarević, komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile iz Kraljeva ističe da su veoma različite u odnosu na ono što je Vojska Srbije do sada imala.

Jedna od tih razlika je oprema helikoptera i sami instrumenti - prelazak sa analognog na digitalno. Druga razlika je borbena upotreba u dnevnim i noćnim uslovima i u složenim meteorološkim uslovima. Dobija se i dodatni nivo zaštite jer je helikopter oklopljen - glavni sistemi, motor, rotor, kao i sama kabina i piloti su zaštićeni. Takođe, sada se stvorila mogućnost dejstvovanja na većim daljinama i danju i noću, jer helikopter raspolaže termovizijom, televizijom, opremljen je i naočarima za noćno letenje.

Istakao je da je helikopter prvenstveno namijenjen za protivoklopnu borbu, ali osposobljen i za cijelu paletu drugih zadataka koje može da izvršava, kao što su prevoženje ljudstva, tereta i izviđanje i iz vazduha.

Vojni ekspert Svetozar Jokanović za Sputnjik objašnjava da novi helikopteri mogu izvršavati široki krug zadataka u uslovima realnih borbenih dejstava. Pored transporta vojnika (24 u sjedećem položaju ili 36 padobranaca sa opremom i ličnim naoružanjem), različitog tereta (do četiri tone unutar trupa ili na spoljašnjem nosaču), obavljanja zadataka traganja i spasavanja (može da preveze 12 ranjenika na nosilima sa medicinskom pratnjom), patroliranja i izviđanja, novi helikopteri mogu da pružaju i vatrenu podršku našim snagama, uništavaju živu silu i tehniku protivnika na zemlji ili vodi.

Taj stručnjak za rusku avijaciju dodaje da su osnovno naoružanje helikoptera Mi-17V5 četiri 20-cijevna saćasta lansera B-8V-20 koji koriste nevođena raketna zrna S-8, kalibra 80 milimetara. Mogu da nose i kontejner UPK-23-250 sa dvocijevnim topom GŠ-23 kalibra 23 milimetara sa 250 granata i nevođene avio-bombe FAB-100.

Prema njegovim riječima, za zaštitu helikoptera nabavljeni su i dispenzeri IC mamaca. Pored toga, helikopteri će dobiti pancirne ploče koje se mogu postaviti na helikopter.

"Od tri helikoptera jedan je prilagođen zahtevima naših specijalnih snaga, pa umesto već standardne utovarno-istovarne rampe ima klasična vrata na zadnjem delu trupa. U borbenim uslovima sa tim helikopterom omogućen je desant 36 vojnika za svega 15 sekundi!", ističe Jokanović.

Na vojnom aerodromu u Batajnici danas su prezentovani novi helikopteri, kojima je opremljena Vojska Srbije.

Pored ruskih helikoptera Mi-17 i Mi-35, u Batajnici su predstavljeni i "Erbasovi" helikopteri H-154.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije