Ex -Yu

Stanovnici Slavonskog Broda će još nekoliko dana koristi vodu iz cisterni i rezervoara

Stanovnici Slavonskog Broda će još nekoliko dana koristi vodu iz cisterni i rezervoara
Foto: Opština Sibinj | Stanovnici Slavonskog Broda će još nekoliko dana koristi vodu iz cisterni i rezervoara
N.N.

SLAVONSKI BROD - Stanovnici Slavonskog Broda i šest susjednih opština sigurno će se još nekoliko dana koristiti vodom iz cisterni i rezervoara, potvrdio je danas gradonačelnik Mirko Duspara nakon zajedničke sjednice gradskog i županijskog Štaba civilne zaštite.

"Građani su opskrbljeni dovoljnim količinama pitke vode i tu nema problema. Bilježi se nagli pad ugljikovodika u vodi, i to je za nas dobro. Sada su u granicama normale. To ne znači da vodu možemo koristiti za piće", rekao je Duspara.

Po njegovom mišljenju, ova će situacija trajati još nekoliko dana, dok se uzimaju uzorci vode.

"Kad dobijemo sve te nalaze da su u granicama normale, vjerujem da će ministarstvo i povjerenstvo dati odobrenje da se voda može koristiti", rekao je slavonskobrodski gradonačelnik.

Nezavisna analiza: Voda u granicama normale

Duspara je potvrdio da je gotova i nezavisna analiza uzoraka vode koju je naručio Grad Slavonski Brod.

"Nalazi su u granicama normale. Radili smo i analizu tla, to ćemo ostaviti za neka druga vremena. Nama je analiza bila bitna zbog velike količine nafte ili benzina koji su iscurili", rekao je Duspara i dodao da je bilo čudno što rezultati analize u Slavonski Brod nisu dolazili na vrijeme.

Trasa produktovoda iz kojeg su tokom zračne probe u srijedu počeli curiti naftni derivati duga je pet kilometara. Slavonskobrodski gradonačelnik nekoliko je puta izrazio sumnju u moguće curenje produktovoda na nekoliko mjesta.

Na pitanje je li neko u međuvremenu obišao cijelu trasu gradonačelnik Duspara je odgovorio:

"Ne znam. Vezano uz produktovod, danas je bio zahtjev da se zatvori saobraćajnica uz viseći most i nasip, ali Hrvatske vode to nisu dopustile jer je visok vodostaj Save pa bi bilo kakvo kopanje u tom području moglo izazvati probijanje nasipa. Mislim da bi ekipe svakako trebale proći trasu jer ovo se moglo dogoditi na više mjesta."

Dodao je kako se tek sada odvija prava sanacija mjesta ekološkog incidenta koji se dogodio 28. marta, o čemu je on prošlog petka obavijestio Vladu i mjerodavna ministarstva.

"Kroz krivičnu prijavu smo zatražili da se utvrdi uzrok i zašto su se ugljenvodonici pojavili u bunarima. Je li s mjesta incidenta, nekog drugog mjesta ili je nekom iscurilo iz cisterene, to je na policiji i državnom tužilaštvu da utvrde", rekao je Duspara.

Mjesto ekološkog incidenta sada je pod nadzorom policije, a u četvrtak su tamo bili i stručnjaci iz Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba, koji su uzimali uzorke tla. To je za Hinu potvrdila i portparolka brodsko-posavske Policijske uprave Kata Nujić, koja je rekla da policija obavlja obavijesne razgovore i prikuplja druge podatke vezane uz curenje naftnih derivata i onečišćenje vodocrpilišta.

Produktovod, koji je izgrađen 1967., nije u upotrebi od 1990. godine, kad ga je Ina ispraznila i nije bio pod pritiskom. Godine 2001. pripao je Plinacrou, koji ga nikad nije upotrebljavao, no, kako se saznaje iz kompanije, redovno su obilazili njegovu trasu i nikada nisu uočili probleme. Desetogodišnji ugovor za dostavljanje plina bosanskobrodskoj rafineriji dobila je kompanija Crodux plin. Po potpisanom ugovoru, ta je kompanija procjenjivala stanje neaktivnog produktovoda i mogućnost za njegovu prenamjenu u direktni plinovod, kojim bi se Rafinerija nafte u Brodu povezala s plinskim transportnim sistemom Republike Hrvatske.

(N1 / Hina)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije