Ex -Yu

Starović: Srbija najvažnija spona Balkana i Centralne Evrope

Starović: Srbija najvažnija spona Balkana i Centralne Evrope
Foto: Tanjug/AP | Starović: Srbija najvažnija spona Balkana i Centralne Evrope

BEOGRAD - Srbija je opredijeljena i vodi regionalnu politiku s ciljem da pokaže da je najvažnija spona Balkana i Centralne Evrope, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

On je ocijenio da je posljednje vrijeme veoma izazovno, obzirom da se cijeli svijet bori sa pandemijom virusa korona, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Državni sekretar je rekao da je Srbija bila solidarna i donirala veliku količinu vakcina komšijama i omogućila građanima susjednih zemalja da se vakcinišu u Srbiji.

Takođe, ukazao je da je naša zemlja donirala 100.000 vakcina Češkoj, a potom i određenu količinu vakcina zemljama Afrike i Azije.

Starović, koji je učestvovao na panelu posvećenom regionalnoj saradnji Centralne i Jugoistočne Evrope, održanog u okviru 11. Beogradskog bezbednosnog foruma, istakao je da je ovim gestom poslata pozitivna poruka sa Balkana, poruka prijateljstva i solidarnosti.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", Starović je rekao da u njoj trenutno učestvuju tri zemlje, ali da je uvjeren da će se inicijativi uskoro pridružiti još država.

On je istakao da incijativa "Otvoreni Balkan" nije u koliziji sa "Berlinskim procesom", naglasivši da su i Srbija i Sjeverna Makedonija i Albanija veoma posvećene "Berlinskom procesu" i formiranju zajedničkog regionalnog tržišta.

Starović je naglasio da inicijativa "Otvoreni Balkan" dobija jasnu podršku od SAD i zemalja Centralne Evrope, i istakao da je dragocjena podrška koju dobijamo od Višegradske grupe.

"Cilj inicijative je da imamo zajedničko tržište rada i želimo da ukinemo granice između naših zemalja, jer da su granice dobre za ekonomiju onda bi ih imala i EU", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije