Ex -Yu

Stefanović: Netačne tvrdnje Prištine, vrše pritisak

Stefanović: Netačne tvrdnje Prištine, vrše pritisak
Foto: N.N. | Stefanović: Netačne tvrdnje Prištine, vrše pritisak

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su apsolutno netačne tvrdnje prištinskih zvaničnika da su se skoro svi učesnici rasprave na sjednici Izvršnog komiteta Interpola založili da se j tzv. Kosova razmatra na Generalnoj skupštini i da predstavljaju pritisak na članove Izvršnog komiteta i to u trenutku dok sjednica još traje.

Stefanović je, u izjavi za Tanjug, pojasnio da je riječ o sastanku na kome se ne donosi konačna odluka o dnevnom redu predstojeće Generalne skupštine Interpola koja će biti održana u Čileu, već samo se članovi Izvršnog komiteta upoznaju sa zahtjevom.

Konačni dnevni red, kao i odluka da li će se aplikacija takozvanog Kosova uopšte naći na sjednici Generalne skupštine, biće poznati tek dva dana prije zasjedanja, tačnije u oktobru, istakao je Stefanović.

"Uprkos ovakvim nedopustivim pritiscima na članove Izvršnog komiteta, nastavićemo snažno da se borimo da zaštitimo međunarodno pravo i naše nacionalne interese. Branićemo suverenitet Srbije, ali i integritet Interpola", podvukao je ministar.

Stefanović je istakao da poraz u Dubaiju prištinskim zvaničnicima očigledno nije bio dovoljan signal da pritisci ne mogu da budu jači od međunarodnog prava i pravila Interpola.

"Nastavljamo pravnu borbu, koju nikada nismo ni prekinuli. Sve članice Interpola ćemo još jednom upoznati zašto je politizacija ove organizacije loša po njen budući rad, ali i po celokupnu bezbednost u svetu", naveo je on.

Stefanović je rekao da će Srbija ponovo podsjetiti sve članice Interpola da je, u skladu Rezolucijom SB UN 1244, Kosovo i Metohija teritorija Srbije i kao takva ne može biti dio Interpola.

"Takođe, upoznaćemo sve sa ''Korelovom rezolucijom'', koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, a koja propisuje da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola, što takozvano Kosovo svakako nije", rekao je Stefanović.

Prištinska Koha ranije danas je objavila da će Generalna skupština Interpola glasati o zahtevu Kosova za članstvo u toj instituciji, pozivajući se na tvrdnje zamenika generalnog direktora kosovskog Ministarstva spoljnih poslova Astrita Zemaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije