Ex -Yu

Stefanović: Pokušaj da se nasiljem preuzme vlast

Stefanović: Pokušaj da se nasiljem preuzme vlast
Foto: Tanjug / Arhiva | Stefanović: Pokušaj da se nasiljem preuzme vlast

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je, na vanrednoj konferenciji za novinare, da su protesti u Srbiji ogoljeno nasilje, te da je njihov cilj da se nasilnim putem preuzme vlast u zemlji.

"Mislim da je veoma jasno da imamo situaciju koja može da se opiše kao potpuno ogoljeno nasilje i pokušaj da se tim nasiljem preuzme vlast bez volje naroda", rekao je Stefanović.

On je dodao da je policija mirno stajala i trpjela nasilje, ali da je uprkos tome ostaja uzdržana.

"Policija je trpela gađanje bakljama, kamenicama i ciglama. Policija je bila uzdržana. Možete da zamislite koliko su teški ti trenuci kada nečija braća, očevi sinovi stoje zasuti kamenicama. Krenuli su u intervenciju u onom trenutku kada je nasilje bilo neizdrživo, kada je njihov život bio u opasnosti, kada su počeli da ih tuku kamenicama i lopatama čak", rekao je prvi čovjek policije Srbije.

On je naglasio da su ovi protesti nezakoniti jer nisu prijavljeni, te da su organizatori cijeli dan pozivali na nasilje.

"Svako vidi da se ovde nije radilo o merama za koronu, samo o nasilju. Oni su čekali, njima je trebao sukob sa policijom, napad na te ljude koji su mirno stajali štiteći narodnu imovinu. Mi smo imali 10 povređenih policajaca, od toga jedan veoma teško sa obe polomljene noge. Gurali su ga sa stepeništa. Zašto to, kakav monstrum treba da budete da želite nekome da oduzmete život zato što je čuvao imovinu, vašu imovinu?", rekao je Stefanović i dodao:

"Policija je i pored svega na normalan i racionalan način povratila kontrolu svuda gde su se nasilne demonstracije održavale".

On je rekao da policija nije upotrijebila suzavac, već da su demonstranti pripadnike policije pola sata zasipali suzavcem.

"To su zabeležile mnoge kamere. Suzavac koji su demonstranti bacali na policiju skoro 30 minuta ispred doma Narodne skupštine. Policija je imala naređenje da ne koristi i nije koristila suzavac. Nekom je bilo potrebno nasilje. U Srbiji nasilje nikada neće pobediti normalne ljude. Privešćemo svakoga licu pravde, svakoga ko se bude drznuo da ugrozi bilo kojeg čovjeka. Je l mislite da je normalno ono što su radili - razbijanje stakala, lupanje po Novom Sadu, Beogradu", rekao je Stefanović. On je dodao da je najviše tuča bilo među samim demonstrantima.

"Po ceo dan su se tukli. Moram da vam kažem da koliko god neki pokušavali da nasiljem rešavaju stvari - to većinski narod u Srbiji neće prihvatiti kao svoju ideju. Svako ko bude pokušao da se obračunava sa svojom zemljom, rušilački, paleći... Svako takav će odgovrati i tražim da nadležna tužilaštva rade svoj posao i molim ih da te postupke obave u skladu sa zakonom najbrže moguće, da pravdu dodele u skladu sa zakonom. Svi ljudi ne samo u Srbiji već u svetu su mogli da vide kakve su posledice nasilja. Danima pozivaju na nasilje i nažalost izvršavaju to nasilje", rekao je srpski ministar policije.

On je još jednom pozvao sve građane da se uzdrže od nasilja, te da budu odgovorni.

"Tražim odgovornost i ozbiljnost ne samo oko pandemije već i za ljudsko, civilizovano ponašanje. Svako ima pravo da protestuje, prijavite, iskažite nezadovoljstvo. Izađite na izbore i pobedite, ne nasiljem", istakao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije