Ex -Yu

Stefanović: Srbija ne izvozi oružje u Jemen, a ni moj otac se ne bavi tim

Stefanović: Srbija ne izvozi oružje u Jemen, a ni moj otac se ne bavi tim
Foto: Tanjug arhiva | Stefanović: Srbija ne izvozi oružje u Jemen, a ni moj otac se ne bavi tim

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović negirao je danas navode da je firma GIM, koja se bavi izvozom oružja, u vlasništvu njegovog oca Branka Stefanovića i istakao da njegov otac nije vlasnik te, niti bilo koje firme koja se bavi izvozom naoružanja.

''Moj otac nije vlasnik te firme niti ima bilo kakve veze sa izvozom oružja'', rekao je Stefanović novinarima poslije prezentacije srpsko-kineske mješovite patrole, a na pitanje o tvrdnjama portala "Arms voč" u kojima se dovode u vezu Stefanovićev otac i izvoz oružja u Saudijsku Arabiju iz koje se kasnije odlazi u Jemen.

Stefanović je naveo da ''Arms voč'' nije međunarodni portal, da je registrovan u Bugarskoj i da ga prati stotinak ljudi.

Podsjetio je da su se povodom tog pitanja oglasili Ministarstvo odbrane i firma ''Krušik'' i više puta pružili konkretne podatke.

''Kada se svi oglase i daju podatke, onda morate da se branite od nečega što je neko naveo na parčetu papira i rekao da je to istina. Državne insitucije su ponudile konkretne dokaze, a moj otac sa tim nema nikakve veze'', rekao je Stefanović.

Naglasio je da Srbija ne izvozi oružje u Jemen, već isključivo u zemlje koje imaju međunarodnu dozvolu i koje nisu pod međunarodnim sankcijama.

Kako je rekao, nikada se niko nije žalio niti je tvrdio da je Srbija prodala oružje nekoj zemlji za koju nema dovoljno informacija.

''Države poput SAD-a i Velika Britanija izvoze oružje u Saudijsku Arabiju, kao i veliki broj država EU, zašto bi to bilo zabranjeno samo Srbiji, ne vidim razlog'', rekao je Stefanović.

Primjetio je da se tema o izvozu oružja spominje kada se pomene 60 milijardi dinara koje su prošle preko računa Dragana Ðilasa i kada se spomene korupcija u redovima bivše vlasti.

Predstavnici dijela opozicije ranije su optužili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i oca ministra Stefanovića, Branka Stefanovića, da stoje iza izvoza oružja iz Srbije u Saudijsku Arabiju, koje preko posrednika navodno završava u Jemenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije