Ex -Yu

Stejt department: U Hrvatskoj raste govor mržnje prema Srbima

Stejt department: U Hrvatskoj raste govor mržnje prema Srbima
Stejt department: U Hrvatskoj raste govor mržnje prema Srbima

ZAGREB - Socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci, kao i korupcija najveći su problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki Stejt department.

U izvještaju za 2016. godinu stoji da je "porastao broj prijava diskriminacije i govora mržnje prema Srbima", prenosi Hina.

Navodi se da je i dalje je problem vraćanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Koordinaciji jevrejskih opština u Hrvatskoj.

"Vraćanja imovine jevrejskoj zajednici nije bilo od 2014. godine, iako postoji nekoliko takvih zahtjeva", ocijenio je Stejt department.

U segmentu medijskih sloboda u izvještaju za 2016. godinu spominje se napad na novinara Antu Tomića, pritisak vlade na rad Savjeta za elektronske medije.

Spominje se da je tada novoizabrani potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš predvodio marš između pet do sedam hiljada ljudi u Zagrebu protiv odluke Savjeta za elektronske medije da na tri dana prekine emitovanje televizije "Z1" zbog govora mržnje protiv Srba.

"Neki od demonstranata salutirali su ustaškim pozdravom", navodi se.

Stejt department navodi da je "predstavnik za medije u OEBS- u izvještaju nakon posjete Hrvatskoj napisao 'da nijedan visoki političar iz vladajuće koalicije nije osudio jasan pokušaj - temeljen na sirovoj etnopolitici - uznemiravanja i zastrašivanja nezavisnog regulatornog tijela za medije'''.

U kontekstu antisemitizma spominje se fudbalska utakmica između Hrvatske i Izraela na kojoj su se izvikivali ustaški pozdravi, kao i odluka jevrejskih opština da bojkotuju zvaničnu komemoraciju u Jasenovcu iz nezadovoljstva prema vladinom umanjivanju zločina ustaškog režima.

O diskriminaciji po nacionalnoj i vjerskoj osnovi spominje se diskriminacija prema Srbima i Romima.

"Broj prijava diskriminacije i govora mržnje prema Srbima narastao je", piše u izvještaju.

Navodi se da je diskriminacija prema Romima i socijalno isključenje Roma i dalje problem u Hrvatskoj gdje vlada nizom mjera potiče njihovo zapošljavanje, školovanje i stambeno zbrinjavanje.

U izvještaju se navodi da je hrvatska vlada je preduzela važne korake u cilju krivičnog i kažnjavanja pojedinaca koji krše ljudska prava.

"Prvi put u modernoj istoriji izvještaj ombudsmana (za 2015. godinu) odbačen je na temelju sadržaja", navodi Stejt department i dodaje da je taj izvještaj sadržao slučajeve govora mržnje, kršenja prava manjina i ograničenja medijskih sloboda.

Pretrpani zatvori, sporost pravosuđa, neriješena pitanja vraćanja imovine, političko uplitanje vlade u rad agencija za ljudska prava, neka su od područja na koja se upozorava za 2016. u Hrvatskoj.

Navodi se da zabrinutost u efikasnost hrvatskog pravosuđa i pravo na dostupnost pravde budi 520.000 neriješenih slučajeva na domaćim sudovima.

Antisemitizam, nekonzistentno procesuiranje napadača na pripadnike LGBT zajednice, diskriminacija pri zapošljavanju po rodu, polnoj orijentaciji, prema osobama s invaliditetom, kršenja prava radnika, među kojima je neisplaćivanje plata, područja su koja Stejt department takođe izdvaja kao problematična u području ljudskih prava u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije