Ex -Yu

Stiglo odobrenje za istrage protiv Todorića

Stiglo odobrenje za istrage protiv Todorića
Foto: Arhivska fotografija | Stiglo odobrenje za istrage protiv Todorića

ZAGREB - Hrvatsko Tužilaštvo dobilo je iz Londona odobrenje koje je više mjeseci čekalo kako bi moglo da u potpunosti sprovede dvije istrage protiv hrvatskog preduzetnika Ivice Todorića, javlja N1 iz Zagreba.

Riječ je o istrazi u slučaju "Neksus" i istrazi o ugovorima između "Agrokora", čiji je Todorić osnivač, i američkog nekretninskog fonda.

Ivica Todorić mogao bi uskoro biti ispitan baš kao što je bio ispitan u slučaju "Agrokor" nakon što je izručen iz Londona, jer gotovo pet mjeseci od kada je saglasnost zatražena, sredinom aprila stigao je odgovor iz Londona, navodi N1.

Todorić nije htio da se odrekne prava po kojem za svaki novi postupak London treba da da saglasnost, a njegovi advokati kažu da ne znaju da je ona stigla. Ipak, tužitelji su ih obavijestili da će se održati ročište.

Istovremeno, bliži se rok od godinu i po za kraj jedne od, kako piše N1, najkomplikovanijih i najskupljih istraga ikad.

Za 10 bi dana istraga trebalo da bude gotova, nakon čega bi za eventualno pisanje optužnice tužilaštvo imalo još tri mjeseca. A da bi do toga došlo, potrebno je složeno vještačenje koje je povereno poljskoj kompaniji.

Nekada najmoćniji hrvatski privrednik izručen je 7. novembra 2018. Hrvatskoj iz Velike Britanije poslije godinu dana od kada je pobjegao u tu zemlju po izbijanju afere "Agrokor" u kojoj je osumnjičen da je nezakonito pribavio 1,142 milijarde kuna (oko 156 miliona evra).

Tužilaštvo je u oktobru 2017. pokrenulo istragu u slučaju "Agrokor" kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući "Bejker Tili" (Baker Tilly), koja je radila revizorske izvještaje za "Agrokor".

Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije