Ex -Yu

Stižu oluje, prijete poplave, crveni alarm za veći dio Jadrana

Stižu oluje, prijete poplave, crveni alarm za veći dio Jadrana
Foto: Pixabay | Stižu oluje, prijete poplave, crveni alarm za veći dio Jadrana
N.N.

ZAGREB - Državni hidrometeorološki zavod proširio je područje za koje je izdao crveni alarm za izuzetno opasno vrijeme.

Crveni alarm za danas tako vrijedi za područje cijele obale izuzev Istre, a odnosi se na vrlo jak i olujni jugo. Udari vjetra u Dalmaciji će dosezati 130 km/h, a na Kvarneru tek desetak kilometara na sat manje.

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visok nivo opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebno pomorcima. Takođe, prisutan je i značajan rizik od štete za obalsku infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pažnju i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalskih područja. Vrlo je vjerovatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o saobraćaju", stoji u posebnom upozorenju DHMZ-a.

Narandžasti alarm zbog olujnog juga proglašen je za riječku, splitsku, dubrovačku regiju, Velebitski kanal i zapadnu obalu Istre. Na zapadnoj se obali Istre posebno upozorava na olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim talasima koji su se već ili će se tek generisati, što može biti opasno za pomorce. Navodi se i da mnogi katamarani i trajekti vjerovatno neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o saobraćaju.

Za sve regije za koje je proglašen narandžasti alarm vrijedi sljedeće upozorenje: "Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od povreda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid saobraćaja i prekid snabdijevanja električnom energijom."

Za Liku i riječko područje vrijedi i narandžasti alarm za obilnu kišu. Prema prognozi DHMZ-a na riječkom području može pasti od 50 do 70 mm kiše, a u Lici od 40 do 60 mm.

Osim u Lici i u riječkom području, poplave prijete i na području Gorskog Kotara, prognozirali su meteorolozi. Zoran Vakula upozorio je i da će na Jadranu neke rive biti poplavljene i zbog dodatne kombinacije jakog i olujnog juga, ponegdje na udare i orkanskog, te opet sniženog pritiska vazduha i visoke plime.

Izdato je sljedeće upozorenje: "Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i saobraćajne mreže. Takođe je moguć prekid snabdijevanja energijom, prekid komunikacijske mreže kao i snabdijevanja vodom. Opasni uslovi za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolovozima".

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije