Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Stoltenberg se nada da će S. Makedonija postati dio NATO u decembru

Stoltenberg se nada da će S. Makedonija postati dio NATO u decembru
Foto: N.N. | Stoltenberg se nada da će S. Makedonija postati dio NATO u decembru
N.N.

BRISEL - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je nadu da će ratifikacija protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije tom vojnom savezu biti završena do decembra, tako da bi ona mogla da postane punopravna članica na predstojećem samitu u Londonu, prenosi portal a1on.

"Svi saveznici su potpisali pristupni protokol u februaru nakon čega je počela ratifikacija u nacionalnim parlamentima koja ide dosta brzo. Bilo bi dobro ako se to završi do decembra kada će se u Londonu sastati lideri zemalja-članica Alijanse", istakao je Stoltenberg. 

On je naglasio da Sjeverna Makedonija ispunjava standarde za učlanjenje u NATO i ponovo je pohvalio premijere Grčke i Makedonije zbog hrabrosti iskazane u rješavanja spora oko imena. 

Učlanjenje Sjeverne Makedonije u NATO predstavlja i signal da politika otvorenih vrata uspješno funkcioniše. 

"Proširenje NATO-a velika je uspješna priča koja je pomogla u širenju prospreriteta, stabilnosti i demokratije u Evropi", istakao je generalni sekretar NATO-a. 

Na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka ministara odbrane zemalja-članica NATO-a biće budžetska pitanja i dostizanje dva odsto od BDP-a za odbrambene svrhe koje zemlje-članice moraju da dostignu do 2024. godine. 

Ministri će razgovarati i o sporu s Rusijom oko nuklearnog oružja. 

Na sastanku će učestvovati i ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije