Ex -Yu

Stomačni virus dominira među školskom djecom u Srbiji

Stomačni virus dominira među školskom djecom u Srbiji
Foto: Pixabay | Stomačni virus dominira među školskom djecom u Srbiji
Tanjug

BEOGRAD - Stomačni virus dominira među djecom školskog uzrasta, ali se javlja i kod djece u vrtićima, kaže načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Palilula" dr Aneta Jovanović i ističe da se bolest prenosi putem prljavih ruku i da djecu treba opominjati da što češće peru ruke.

Od 259 učenika Osnovne škole "Jovan Miodragović" iz Beograda, njih 137 je dobilo simptome stomačnog virusa na rekreativnoj nastavi u Sokobanji, a Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu potvrdio je da je uzročnik norovirus.

Jovanović je navela da u Domu zdravlja "Palilula" imaju za oko 20 odsto više pacijenata sa stomačnim problemima koji se žale na bolove u stomaku, temperaturu, dijareju.

''Uglavnom su to tegobe u smislu proliva, povraćanja, mučnine, glavobolje, opšta malaksalost sa grčevima u stomaku i pojavom bolova u zglobovima i mišićima", rekla je Jovanović za RTS.

Dodala je da ti simptomi kratko traju, kao i da djeca za dan, dva do tri budu bolje.

Naglasila da je najvažnije izolovati dijete, da miruje i da se odmah krene sa nadoknadom tečnosti u vidu elektrolitnih rastvora.

"To su gotovi rastvori, kupuju se u apoteci, rastvaraju se u vodi i dete se nudi na svakih pet do deset minuta u malim količinama'', objasnila je Jovanović.

Napomenula je da je važno da dijete unosi tečnost i da ga ne treba tjerati da unosi hranu s obzirom da je, kako je pojasnila, oštećena sluznica crijeva i želuca.

Kako je rekla, kada dijete dobije apetit kreće se sa dvopekom, supicama, čajevima, pirinčem, a da se obroci uvode postepeno i lagano.

Jovanović je dodala da je norovirus uobičajen za zimski period, ali da se to produžilo i tokom proljeća.

''Sada se javlja najverovatnije jer su epidemiološke mere ukinute, deca se druže, aktivna su, odlaze na rekreativne nastave, u hotelske smeštaje gde je blizak kontakt", pojasnila je doktorka.

Naglasila je da je važno da se djeca što češće opominju da peru ruke i da osoba koja sprema hranu vodi računa o higijeni ruku, kao i da se voće i povrće dobro operu prije konzumiranja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije