Ex -Yu

Štrbac: Ni 20 godina nakon masakra na Koranskom mostu niko nije procesuiran

Štrbac: Ni 20 godina nakon masakra na Koranskom mostu niko nije procesuiran
Štrbac: Ni 20 godina nakon masakra na Koranskom mostu niko nije procesuiran

BANjALUKA - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je da ni 20 godina nakon masakra 13 rezervista JNA na Koranskom mostu u Karlovcu nije okončan sudski postupak za ovaj zločin, niti su procesuirani svi njegovi učesnici koji su poznati javnosti.

Štrbac je rekao da je jedan od učesnika u masakru pripadnik hrvatskog Zbora narodne garde Mihajlo Hrastov do sada tri puta oslobađan odgovornosti pred sudom u Karlovcu, nakon čega ga je Vrhovni sud Hrvatske osudio najprije na osam, pa na sedam godina zatvora, ali da je u decembru prošle godine Ustavni sud Hrvatske tu presudu ukinuo.

On je dodao da je Ustavni sud Vrhovnom sudu naredio da ponovo sudi, ali da novi pretres, peti po redu, još nije ni zakazan, dok se Hrastov sada nalazi na slobodi.

Na ovaj način, suđenje za masakr na Koranskom mostu postalo je najduži proces za ratne zločine pred pravosuđem u regionu, koji se vodi od 1992. godine.

"Istragom i iskazima svjedoka otkriveni su kao izvršioci i Velimir Hrvojević, Petar Mandić i Živko Perišić, ali oni nikada nisu procesuirani", naglasio je Štrbac.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije se prošle godine uključilo u proces, jer su mu se javili preživjeli rezervisti, nakon čega je prikupljenu dokumentaciju proslijedilo hrvatskom tužilaštvu.

Štrbac je dodao da "Veritas" posjeduje kompletan spis o ovom predmetu koji će biti proslijeđen Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu.

"Ovaj događaj se nezvanično u hrvatskoj javnosti opravdavao ubistvom četvorice hrvatskih policajaca kod Budačke rijeke u avgustu 1991. godine, za šta je sud u Karlovcu osudio šestoricu Srba na maksimalne kazne i zbog čega je uhapšen Mile Dakić kao navodni podstrekator", objasnio je Štrbac, dodajući da su masakrirani Srbi bili rezervisti regularne vojske, a ne pripadnici Teritorijalne odbrane Krajine koji su planirali napad na Karlovac, kako je to nakon masakra okarakterisano u hrvatskim medijima.

Komentarišući izjavu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da u Hagu nisu pravi krivci za ratne zločine, Štrbac je rekao da nakon te izjave očekuje da Hrvatska pronađe zaista odgovorne za ovaj, kao i zločine u akciji "Oluja".

"Ova izjava Josipovića je čudna i od njega to nisam očekivao, jer on važi za čovjeka koji gradi dobre odnose sa susjedima, ali ako su u Hagu pogrešni, neka hrvatska pronađe i osudi prave krivce", ocijenio je Štrbac.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović rekao je da je maskar na Koranskom mostu bio uvod u pravi sukob na ovom području i da je za njega vrlo brzo saznalo i najviše hrvatsko rukovodstvo, uključujući i predsjendika Franju Tuđmana.

On je dodao da se cijelo vrijeme od 1992. godine, kada je proces za ovaj zločin započet, nastoji osuditi samo Mihajlo Hrastov, iako su poznati i ostali izvršioci, dok po komandnoj odgovornosti nije niko optužen.

Velimirović je podsjetio da će i ove godine ponovo biti poslata poruka da niko nije odgovorao ni za zločine u zapadnokrajiškim opštinama u jesen 1995. godine koje su počinili pripadnici hrvatske vojske, dodajući da najnovije ekshumacije Srba u Bihaću potvrđuju odgovornost generala Armije BiH Atifa Dudakovića koja je sa hrvatskom vojskom na ovom prostoru 1995. godine djelovala zajedno, na osnovu Splitske deklaracije.

"Ni za to niko po komandnoj liniji nije odgovarao, kao ni jedini preživjeli potpisnici deklaracije Krešimir Zubak i Haris Silajdžić, dok je tadašnji komandant Splitske gardijske brigade Damir Krstičević danas savjetnik hrvatske premijerke Jadranke Kosor, što dovoljno govori o sadašnjem odnosu Hrvatske prema prošlosti i eventualnom procesuiranju ratnih zločina", rekao je Velimirović.

Prema njegovim riječima, dodatni problem predstavlja i nepostojanje potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske za postupanje u ovakvim slučajevima, zbog čega se dokumentacija u Tužilaštvu BiH ne može upotrijebiti niti dostaviti Hrvatskoj.

Na današnji dan prije 20 godina grupa pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde izvršila je na mostu na rijeci Korani u Karlovcu masakr nad 13 rezervista JNA, a u grupi od 17 zarobljenih spasila su se četvorica, koji četiri godine svjedoče pred hrvatskim sudovima u vezi sa ovim zločinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije