Ex -Yu

Štrbac: Što nije uspjelo Paveliću,Tuđman premašio devedesetih

Štrbac: Što nije uspjelo Paveliću,Tuđman premašio devedesetih
Foto: Arhivska fotografija | Štrbac: Što nije uspjelo Paveliću,Tuđman premašio devedesetih

BEOGRAD - Predsjednik Udruženja Veritas Savo Štrbac ocijenio je da Hrvatska na pravi način treba da se suoči sa prošlošću iz devedesetih, pa i četrdesetih godina.

"Ono što nije uspjelo Paveliću, trećinu pobiti, trećinu protjerati, trećinu pokrstiti, to je premašila Tuđmanova vlast devedesetih. Ne po toj formuli, oni su je nešto izmijenili. Oni su preko dvioje trećine protjerali, jedan dio, oko 7.000 pobili, a proces pokatoličenja traje intenzivno i danas", rekao je Štrbac za Prvu TV.

On je dodao i da će proći mnogo godina prije nego što se odnosi dvije zemlje poboljšaju.

"Hrvatska će morati na pravi način da se suoči sa svojom prošlošću. To se još zove katarza, oni su se sve vrijeme uljuljkivali da su oni vodili neki odbrambeni rat, da su Srbi agresori. Ja sam rođen tamo, brojke nisu agresori. Agresija podrazumijeva da je došao neprijatelj iz neke druge države da pokori tu državu u koji je došao. Ne možemo mi biti agresori, to je potpuno pogrešna teza, koju su nažalost prihvatili svjetski mediji i svjetski autoriteti", rekao je Štrbac.

Ocijenio je i da je i ove godine, kao i poslije svakog obilježavanja "Oluje", došlo do zahlađenja odnosa izemeđu Srbije i Hrvatske.

"I prethodnih godina imali smo pisanje nota, diplomatskih zbog upotreba ustaških obilježja na zvaničnoj državnoj proslavi, zbog pjevanja Tompsona. Sa druge strane, imali smo pisanje nota i sa hrvatske strane u vezi sa teškim riječima koje su iznosili srpski političari proteklih nekoliko godina. Čak je hrvatska predsjednica nedavno i najavila da će doći do zahlađenja odnosa i to se desilo. Nije to teško predvidjeti", rekao je Štrbac.

Kako je naveo, ono što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao u Bačkoj Palanci na obilježavanju godišnjice te vojno-policijske akcije je prava istina i dodao da to može da potkrijepi brojkama.

"Ako je 1991. godine bilo učešće Srba u ukupnoj populaciji 12,2 odsto plus dva odsto Jugoslovena, među kojima je opet bilo 80 odsto Srba, imali ste ih 2011. samo 4,36 odsto. Naše ozbiljne analize govore da će 2021. godine spasti na ispod tri odsto. To je upravo ona željena projekcija Tuđmana i establišmenta sa početka devedesetih, da će srpsko pitanje da bude riješeno za sva vremena. Mislim da su Srbi već sada u Hrvatskoj spali na ispod tri odsto. Ovo što je rekao Vučić, da je etničko čišćenje ostvareno, to je to", ocijenio je Štrbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije