Ex -Yu

Sud obrazložio zašto je Sanaderu povećao kaznu

Sud obrazložio zašto je Sanaderu povećao kaznu
Foto: Ilustracija | Sud obrazložio zašto je Sanaderu povećao kaznu

ZAGREB - Vrhovni sud danas je objavio razloge zbog kojih je bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu kaznu u slučaju Planinska povisio sa 4,5 na šest godina zatvora nakon čega je Sanader ponovno završio u remetinečkom zatvoru.

Ističući da je prvostepena kazna bila preblaga Vrhovni sud je odlučio da je zagrebački Županijski sud ranije "pravilno pošao od šireg konteksta jer je riječ o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku".

"Takođe je pravilno uzeta u obzir izuzetna pogibeljnost postupanja koje se očituje u tome da je optuženik najteži oblik političke korupcije sam osmislio, a u realizaciji kriminalnog plana i njegovu prikrivanju je bio ustrajan", navode u sudu.

Riječ je, dodaju, o korupciji koja se provodila kao način života u uvjerenju da je obavljanje najodgovornijih funkcija u društvu osnova bogaćenja, a u svemu je bilo dominantno koristoljublje.

Ali Vrhovni sud je zaključio da se tim okolnostima dalo premalo značaja.

"Ocjena je najvišeg suda u Republici Hrvatskoj da je ovakav oblik koruptivnog postupanja čelnog čovjeka izvršne vlasti, motiviran isključivo lukrativnim pobudama, jedan od najpogibeljnijih oblika kriminalnog postupanja jer se zbog uskih egoističnih interesa grubo obezvređuju temeljne društvene vrijednosti na kojima počivaju demokratski uređene države i to od samog vrha vlasti koji je izabran da te vrijednosti brani i koji mora biti garant poštivanja zakona", navodi se.

"Kada predsjednik Vlade koristi državne institucije radi svog beskrupuloznog bogaćenja, pritom smišljeno dajući takvom kriminalnom postupanju privid zakonitosti, na taj način ne samo da nanosi visoku materijalnu štetu društvu, nego i krši princip vladavine prava koji je 'conditio sine qua non' svakog pravno uređenog društva i koji prema članku 3. Ustava Republike Hrvatske čini jednu od najviših vrednota ustavnog poretka. Osim toga, nije pravilno niti cijenjena okolnosti da je optuženik počinjenjem ovog kaznenog djela ostvario za sebe izuzetno visoku protupravnu imovinsku korist i to 17.450.000 kuna", ustvrdio je Vrhovni sud.

Sud je djelimično prihvatio i žalbu saoptuženog Stjepana Fiolića, koji je priznao da je po uvećanoj cijeni prodao zgradu u Planinskoj i Sanaderu u kutiji za hrenovke odnio milion evra i 10 miliona kuna.

Prihvatanjem Fiolićeve žalbe za 220 hiljada kuna umanjen je imovinsko-pravni zahtjev pa će Sanader, Fiolić i trećeoptuženi Mladen Mlinarević, zajedno s dvije kompanije, državi morati da vrate 14,9 miliona kuna zajedno sa zakonskom zateznom kamatom koja teče od dana pravosnažnosti presude pa do isplate.

Zbog pozivanja na pogrešan zakon preinačena je i prvostepena presuda u odluci o oduzimanju imovinske koristi Sanaderu, ali on i dalje državi treba vratiti 17.450.000 kuna koje je primio od Fiolića, piše "Index.hr".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije