Ex -Yu

Sud odlučio: "Za dom spremni!" - izraz "volje i legitimiteta" hrvatskih vlasti

Sud odlučio: "Za dom spremni!" - izraz "volje i legitimiteta" hrvatskih vlasti
Foto: Ilustracija | Sud odlučio: "Za dom spremni!" - izraz "volje i legitimiteta" hrvatskih vlasti

POŽEGA - Prekršajni sud u Požegi presudio je da je ustaški pozdrav "Za dom spremni!" izraz volje i legitimiteta vlasti u Hrvatskoj.

Riječ je o još jednoj u nizu oslobađajućoj presudi za korištenje pozdrava iz ustaške Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, pa svi desni portali ocjenjuju da je pozdrav "Za dom spremni!" sada "sasvim legalan" u Hrvatskoj.

Sudija Prekršajnog suda u Požegi Đurđica Čakalić oslobodila je optužbe Stanka Dragičevića, koji je optužen jer je u svom dvorištu na metalni jarbol podigao zastavu sa natpisom HOS-a u čijem se donjem dijelu grba nalazi i natpis "Za dom spremni!".

Kako navodi "Hrvatski nedjeljnik", u obrazloženju oslobađajuće presude Čakalićeva je istakla da "sporna zastava predstavlja obilježje sastavnog dijela Hrvatske vojske - HOS-a, koji je službeno registrovan i predstavlja izraz volje i legaliteta vlasti Hrvatske".

Tokom postupka "nije utvrđeno da bi dio javnosti bio uznemiren što je zastava istaknuta niti postoji prijava javnosti".

Upotreba ustaškog pozdrava "Za dom spremni!" amnestirana je i prošle godine na Prekršajnom sudu u Slunju, kada je oslobođen kontroverzni hrvatski pjevač Marko Perković Tompson.

Policija se tada nije žalila na tu presudu, pa je ona pravosnažna.

Tompson je i ove godine započeo koncert u Glini, održan povodom hrvatskog "Dana pobjede", pjesmom "Bojna Čavoglave", koja počinje ovim pozdravom. Ali, za razliku od prošle, policija ove godine nije ni podnijela prijavu, objasnivši to sudskom praksom koja odbacuje takve prijave.

Na taj način, ispostavilo se kao tačno upozorenje antifašističkog dijela javnosti da će ostavljanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni!" na zastavama HOS-a značiti legalizaciju tog simbola NDH.

Komisija koju je svojevremeno formirao premijer Hrvatske Andrej Plenković, a koja se bavila simbolima "totalitarnih režima", praktično je amnestirala ovaj pozdrav iz vremena fašističke NDH, u kojoj su ubijene stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i drugih antifašista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije