Ex -Yu

Sudija odobrio Tačiju, braniće ga Gotovinin bivši advokat

Sudija odobrio Tačiju, braniće ga Gotovinin bivši advokat
Foto: Anadolija/Arhiva | Sudija odobrio Tačiju, braniće ga Gotovinin bivši advokat

HAG - Sudija Specijalizovanih vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu danas je odobrio zahtjev nekadašnjeg predsjednika tzv. Kosova i glavnog komandanta OVK Hašima Tačija, da mu bude postavljen novi glavni branilac, advokat Gregori Kiho, koji je ranije branio Anta Gotovinu pred Haškim tribunalom.

Kiho će, na Tačijev zahtjev, zamijeniti njegovog dosadašnjeg glavnog branioca Dejvida Hupera.

Sudija je u odluci, koja je datirana sa današnjim datumom, naveo da odobrava prijevremeno povlačenje Hupera i nalaže Sekretarijatu suda da odmah imenuje Kihoa za Tačijevog glavnog advokata.

Naložio je Huperu da pruži svu neophodnu pomoć novom braniocu, kao i da po prestanku funkcije glavnog Tačijevog branioca, nastavi da poštuje kodeks profesionalnog ponašanja.

Tačija zastupaju još četiri pomoćna advokata pred sudom, a to su Dastid Palaska, Semjuel Blom-Kuper, Pjer Ričard Prosper i Sofi Menegon.

Tači je svoj zahtkev za promkenom advokata 20. maja detaljno obrazložio, ali on nije javno objavljen.

Kiho je u međuvremenu upisan u imenik advokata Specijalizovanih vijeća.

On je pred Haškim tribunalom bio jedan od branilaca hrvatskog generala Anta Gotovine, koji je oslobođen krivice za zločine nad Srbima tokom operacije "Oluja" 1995. godine.

Tači se nalazi u haškom pritvoru od 5. novembra 2020. pod optužbom da je sa još četiri nekadašnja komandanta OVK Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem počinio niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Sva četvorica se terete za zločine u 40 mjesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, a za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta djela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična djela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila dio raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

U toku su pripreme za suđenje i objelodanjivanje dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije