Ex -Yu

Sudije suda za zločine OVK volonteri

Sudije suda za zločine OVK volonteri
Foto: N.N. | Sudije suda za zločine OVK volonteri

PRIŠTINA - Sudije Specijalizovanih vijeća Kosova (Sud za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji) održale su u četvrtak, 15. marta, u Hagu treću plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrano ostvarivanje predstojećih planova, saopšteno je iz te institucije.

Tokom plenarne sjednice sudije su obavještene o aktivnostima koje je obavio Sekretarijat u protekloj godini, kako bi se nastavilo efikasno sprovođenje mandata Specijalizovanih vijeća.

U saopštenju se navodi da se, u skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, sve sudije Specijalizovanih vijeća nalaze na listi sudija, „ali da ne dobijaju nikakvu novčanu naknadu niti prinadležnosti samo na osnovu toga što se nalaze na listi“.

Pored toga, kako se dodaje, sudije dolaze u sjedište Suda isključivo po zahtjevu predsjednika Specijalizovanih vijeća radi obavljanja dužnosti koje iziskuju njihovo prisustvo.

U saopštenju se podsjeća da su sudije, nakon usvajanja, preispitivanja i stupanja na snagu Pravilnika o postupku i dokazima, u julu 2017. godine stvorile uslove neophodne da bi Specijalizovana vijeća postala sudski operativna.

Kako Pravilnik tek treba da bude isproban u praksi, u ovom trenutku nije bilo potrebno predlagati nikakve izmjene Pravilnika, niti diskutovati o njima, napominje se u saopštenju.

Sud još nije formalno počeo sa suđenjima, jer još nema prvih optužnica, a budući da Specijalizovanom tužiocu Dejvidu Švendimanu 31. marta ističe mandat i da njegov nasljednik još nije imenovan, nije poznato kada bi prve optužnice mogle da budu podnijete sudu, odnosno Specijalizovanim vijećima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije