Ex -Yu

Svađa u Sloveniji oko sahrane migranata koji su se utopili u Kupi

Svađa u Sloveniji oko sahrane migranata koji su se utopili u Kupi
Foto: Ilustracija | Svađa u Sloveniji oko sahrane migranata koji su se utopili u Kupi

NOVO MESTO - Ko će platiti troškove obdukcije i ukopa ilegalnih migranata iz sjeverne Afrike koji su se utopili u rijeci Kupi, pitanje je koje je dovelo do spora između male slovenačke opštine Črnomelj i Ljubljane, a na koje još nema odgovora.

"Ljude je potrebno sahraniti, to nije sporno i to je ljudski, ali mi dobijamo sve račune i ako bi se, ne daj Bože, taj trend nastavio, naš opštinski budžet to ne bi mogao izdržati", kazala je za komercijalnu televizijsku stanicu POP-TV načelnica Črnomelja Mojca Čemas Stjepanovič.

Ona zahtijeva da se promijeni zakon po kojemu su za troškove ukopa osoba bez rodbine i onih koji ne mogu platiti ukop odgovorne lokalne vlasti i da se slučajevi kao što je dolazak stranih osoba ilegalnih kanalima proglasi "višom silom", pa bi se troškovi u takvim situacijama prebacivali na državni budžet.

Vlada se s tim ne slaže i smatra da nema vanredne situacije zbog koje bi zakon koji sada reguliše pogrebnu djelatnost mijenjao.

"Ako bi toga bilo više, a nadamo se da neće biti takvih tragedija, onda bi stvarno bile potrebne vanredne mjere, ali sadašnji zakon to ne predviđa i smatramo da nema potrebe da se zakon promijeni", kazao je za POP-TV državni sekretar u ministarstvu privrede Franc Stanonik.

Posmrtni ostaci dva od četiriju migranata iz Alžira i Maroka, koji su se prošlog mjeseca utopili prilikom pokušaja prelaska rijeke Kupe, još se nalaze u Sloveniji, na patologiji bolnice u Novom Mestu, a za dvojicu je utvrđen identitet, pa će njihova tijela biti prebačena u otadžbinu, gdje će biti sahranjeni.

Tijelo jednog tragično nastradalog migranta bilo je u vodi duže vremena, pa se nije moglo identifikovati i on će biti pokopan u Sloveniji, ali u ministarstvu privrede potvrdili su da za strance koji umru na slovenačkoj teritoriji i tu se sahranjuju zakonom nije predviđen obavezni pogreb uz vjerski obred, pa tako ni za one koji su muslimani.

Ukopan trošak medicinske obdukcije tijela preminulog, transporta i pogreba u Sloveniji se penje i do 4.500 evra, a u opštinama Metlika i Črnomelj, u kojima je došlo do tragičnih utapanja pri pokušaju ulaska u Šengensko područje, nadaju se da takvih slučajeva više neće biti, ne samo zbog računa koje im šalje država.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije