Ex -Yu

Svega 300 očeva koristi pravo na porodiljsko odsustvo

Svega 300 očeva koristi pravo na porodiljsko odsustvo
Foto: N.N. | Svega 300 očeva koristi pravo na porodiljsko odsustvo

BEOGRAD - U Srbiji svega 300 očeva koristi pravo na porodiljsko odsustvo, odnosno naknadu zarade za vrijeme odsustva sa posla radi njege djeteta, saopštio je ekonomski portal "Kamatica", pozivajući se na Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Srbije.

Prema istraživanju kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, o usklađivanju rada i roditeljstva, najveći broj očeva na porodiljskom bolovanju zabilježen je u finansijskim institucijama, gdje ih je bilo 30,4 odsto.

Sa druge strane, u gradovima i opštinama situacija je potpuno drugačija, pa su samo u šest lokalnih samouprava očevi koristili roditeljsko odsustvo, što je 9,1 odsto od ukupno 66 ovih samouprava.

Među privrednim društvima udio kompanija u kojima postoje primjeri korišćenja roditeljskog odsustva očeva iznosi 18,3 odsto.

Od 330 anketiranih poslodavaca, samo njih 57 izjasnilo se da u njihovoj kompaniji postoje primjeri korišćenja roditeljskog odsustva očeva.

Zaključak ovog istraživanja je da tradicionalna uloga oca još opredjeljuje njegovu nezamjenljivost na profesionalnom planu, dok je uloga pri podizanju djeteta uvijek prepuštena majci i njenoj organizaciji porodične i profesionalne sfere života.

Prema istraživanju Instituta za društvenu teoriju, koje je sprovedeno na teritoriji cijele Srbije, za oko godinu i po dana, zaključno sa krajem 2007. godine, samo 17 očeva iskoristilo je ovu mogućnost.

U odnosu na prije desetak godina ovaj broj je danas višestruko veći.

"Prilikom podnošenja zahteva roditelji se mogu dogovoriti ko će koristiti pravo po isteku porodiljskog odsustva. Mama i tata svoju odluku ko će biti na porodiljskom odsustvu mogu da menjaju jednom, a onda i još jednom, ali samo iz opravdanog razloga", objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Kada otac djeteta preuzme naknadu za porodiljsko, majci od tog datuma preuzimanja prava prestaje pravo na naknadu njene zarade.

Iznos zarade koju će otac na porodiljskom bolovanju dobijati obračunava se identično kao i zarada koju je majka dobijala.

Prema novom zakonu, ta zarada uplaćuje se direktno na račun oca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije