Ex -Yu

"Svinjče sa ražnja": Jeftinije od jagnjetine, a slađe od prasetine

"Svinjče sa ražnja": Jeftinije od jagnjetine, a slađe od prasetine
Foto: Youtube / Printscreen | "Svinjče sa ražnja": Jeftinije od jagnjetine, a slađe od prasetine

​KLENJ - Zbog slabe ponude na tržištu i predstojećih praznika, cijena prasića i dalje raste, pa će pečenje na svečanoj trpezi biti pravi luksuz. Prase težine 20-25 kilograma košta od 600 do 750 dinara (od 10 do 12,50 maraka) po kilogramu, a na ukupnu cijenu žive vage treba dodati oko 40 evra za usluge klanja i pečenja.

Nenad Ercegovčević, vlasnik pečernjare u Klenju kod Bogatića izračunao je da bi kilogram prasetine trebalo da košta oko 3-3.300 dinara (od 50 do 58 maraka) što je, smatra, preskupo jer toliko nije koštalo ni za Božić.

"Ako neko neće da se odrekne prasećeg pečenja ja ću da mu izađem u susret. To je moj posao. Međutim, pošto prase od 25 kilograma i klanje, pečenje i sečenje koštaju isto kao tovljenik od 100 kilograma, ja ću kupcima ponuditi pečeno svinjče na ražnju. Kada budu probali ovo meso, garantujem, ponovo će poručiti" kaže Ercegovčević.

Ovaj specijalitet se priprema sporim pečenjem u trajanju od sedam do 10 sati, što zavisi od težine tovljenika. I samo u tome je sličnost "svinjčeta na ražnju" i "vola na ražnju" koji je još uvijek stvar prestiža i razmetanja da bi se u selu o tome pričalo.

Ercegovčević u šali kaže da će volovi odahnuti kada više ljudi bude probalo meso svinjčeta sa ražnja.

"Pekao sam nekoliko puta na slavljima i vašarima. Nema toga ko nije hvalio meso i tražio pun tanjir. Ma, kakav vo sa ražnja, juneće ne može da mu bude ravno, o roštilju da ne pričam. Prošarano je, sočno, lepi se za prste, a ukus je fenomenalan sa sjedinjenim aromama od pečenja i paca" dodao je Ercegovčević.

Ko još nije probao, možda se bar zbog cijene opredjeli za "svinjetinu sa ražnja" umjesto preskupe prasetine. Kilogram će koštati 1.200 dinara (oko 20 maraka) i vlasnik pečenjare je počeo da prima porudžbine ovog specijaliteta, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije