Ex -Yu

Svjedok o sukobu OVK-a i FARK-a na Kosovu

Svjedok o sukobu OVK-a i FARK-a na Kosovu
Svjedok o sukobu OVK-a i FARK-a na Kosovu

HAG - Haškom optuženiku Ramušu Haradinaju danas je, poslije tronedjeljne pauze, nastavljeno suđenje iskazom zaštićenog svjedoka optužbe pod brojem 77 u Haškom sudu koji je govorio o sukobu FARK-a (oružanih snaga republike Kosovo) i Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Zaštićeni svjedok je ispričao da su "oružane snage republike Kosovo" (FARK) odnosno 134. brigada ušla u junu 1998. godine na Kosovo, da bi se borila protiv srpskih paravojnih snaga.

Prema riječima svjedoka, te snage imale su samo lako naoružanje - ručne bombe, automatske puške, i nosili su šarene, kamuflažne uniforme.

Odluku o ulasku tih snaga donio je Ahmed Krasnići, koji je u to vrijeme bio stacioniran u Tirani, a Krasnići je bio komandant oružanih snaga Republike Kosovo, kazao je svjedok.

Poslije jednog sastanka, kome je prisustvovao i optuženi Haradinaj, Tahir Zemaj, komandant 134. brigade, saopštio nam je da "ima nekih problema, da nam je izdato naređenje da se vratimo u Albaniju i da naše snage ne mogu dalje ka središnjem dijelu Kosova jer nisu dobrodošle", ispričao je svjedok, dodavši da su to naređenje izdali  Haradinaj i Naim Maljoku.

Svjedok je naveo da je 134. brigada bila najprije smještena u selu Istinić, a poslije u školi u Papraćanu.

Svjedok je ispričao o incidentu kod te improvizovane kasarne u Papraćanima, kada je Haradinaj pucao u vazduh, a svi vojnici i oficiri FARK-a izašli da vide šta se dešava.

Kada je komandant Zemaj izašao da vidi u čemu je problem, Haradinaj mu je rekao da 134. brigada mora da ode tamo odakle je došla.

Zemaj je tada Haradinaju rekao da "to ne valja" i da "ne treba da se tučemo među sobom", kao i da će 134. brigada otići iz Papraćana sljedećeg dana.

Međutim, na kraju 134. brigada nije napustila Kosovo, jer je tako dogovoreno na sastanku u Donjem Ljubinu i svi su se vratili u improvizovanu kasarnu u Papraćanima.

Svjedok je ispričao za još jedan incident kada je čovjek po imenu Toger pretukao mladića iz Drenovca, a da je jednom Toger došao u kasarnu da izvede čovjeka po imenu Redža Kosaj da ga odvede ili ubije i da se tada Zemaj umiješao i to spriječio.

Svjedok je poslije saznao da je čovjek po imenu Toger u stvari Idriz Baljaj.   

Takođe, čuo je da je Toger upucao jednog čoveka u stopalo, jer nije zaustavio vozilo tamo gdje mu je on pokazao, a poslije je uperio pištolj u tu osobu i rekao mu: "Kada ti kažem da staneš, onda stani."

Čuo je i od brata da su ubijena petorica pripadnika 134. brigade i da iza toga stoji Toger, te je svjedok zbog toga otišao u Crnu Goru i potom u Evropu.   

Veći dio svjedočenja ovog zaštićenog svjedoka protekao je zatvoren za javnost.   

Haradinaju, bivšem komandantu OVK-a, sudi se, zajedno sa Idrizom Baljajem i Lahijem Brahimajem za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1998. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije