Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Svjetski mediji: Desničarski demonstranti izazvali nemire u Srbiji

Svjetski mediji: Desničarski demonstranti izazvali nemire u Srbiji
Foto: Tanjug | Svjetski mediji: Desničarski demonstranti izazvali nemire u Srbiji
Tanjug

BEOGRAD - Svjetske agencije izvještavaju večeras o protestima u Beogradu i Novom Sadu, a američki AP ističe da su u združenoj akciji snaga javne bezbjednosti, policije, konjice i specijalnih antiterorističkih jednica, korišćeni suzavac i oklopna vozila u razbijanju nasilnih, pretežno ekstremno desničarskih demonstranata.

BBC izvještava da su mirne demonstracije počele juče u Beogradu, ali da su protesti eskalirali kada su se nezadovoljnim građanima priključili pripadnici ekstremno desničarskih organizacija i svojim agresivnim napadima na pripadnike snaga reda izazvali reakciju policije i nemire.

Kao inicijalni razlog za demonstracije, izvještač BBC navodi ponovno uvođenje restriktivnih mjera i sumnje da je vlada prikrivala "tačan broj preminulih tokom prvih nedjelja epidemije korona virusa u Srbiji".

I drugi zapadni mediji izvještavaju o demonstracijama u Beogradu i Novom Sadu navodeći da ima povrijeđenih i među policajcima i među demonstrantima, kao i da su oko skupštinskog zdanja, predsjedništva i drugih institucija, postavljene policijske barikade i razmještene jake snage reda.

AP je izvijestio da je neposredan povod za demonstracije u Beogradu i Novom Sadu bila najava ponovnog uvođenja policijskog časa i drugih, strogih mjera protiv širenja korona virusa.

Iako je predsjednik Vučić danas održao konferenciju za novinare i saopštio da je krizni štab odlučio da se u Beogradu ne uvodi policijski čas, to nije pokolebalo ogorčene demonstrante da i danas pokušaju nasilan upad u zdanje skupštine Srbije, gađajući policiju kamenicama i flašama, kaže agencija.

Rojters podsjeća da su nasilni protesti započeti juče, u utorak, uprkos upozorenjima da svako javno okupljanje nosi rizik od širenja korona virusa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije