Ex -Yu

Tači: Nema egzodusa, pripajamo Preševo, Medveđu i Bujanovac

Tači: Nema egzodusa, pripajamo Preševo, Medveđu i Bujanovac
Foto: N.N. | Tači: Nema egzodusa, pripajamo Preševo, Medveđu i Bujanovac

Kosovski predsjednik Hašim Tači uputio je danas javnu poruku "skepticima mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije" koji, po njegovom mišljenju, "predviđa formalno priznavanje Kosova od strane Srbije i pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca", opština na jugu centralne Srbije, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Kosovska televizija navodi da Tači nije precizirao na šta konkretno reaguje, ali je poručio da ti "skeptici" s "lakoćom šire strah zbog navodne destabilizacije regiona" i "produbljuju etničke podele na Balkanu", prenosi Tanjug.

RTK2 navodi da je Tači u obraćanju javnosti, umesto ranijih poruka da neće biti razmene teritorija, niti podele, sada poručio da neće biti "egzodusa stanovništva, niti domino efekta".

"Stvaraju paniku i maglu, koristeći iste argumente kao one na pragu proglašenja nezavisnosti", kazao je Tači o "skepticima".

On je naveo da žali što oni koji se protive "mirovnom sporazumu Kosova i Srbije" to rade "izazivanjem straha".

"Mirovni sporazum na osnovu korekcije granice između Kosova i Srbije, u slučaju da bude postignut, biće u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom. Takav sporazum predviđa formalno priznavanje Kosova od strane Srbije i pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca, kao i otvaranje puta ka EU, NATO-u i UN. Mirovni sporazum jača stabilnost zatvaranjem poslednjeg sukoba na Balkanu", ocijenio je Tači.

Navodi se da je u ovoj javnoj poruci Tači promijenio i svoju raniju terminologiju i da je, umjesto "nema podjele", "nema razmjene teritorija" niti "premještanja stanovništava", što je ranije tvrdio, sada uputio drugačiju poruku "skepticima koji su ovih dana bili veoma strastveni".

"Mogu da ih uvjerim da neće biti korekcije granica po etničkim linijama, neće biti egzodusa stanovništva, kao ni domino efekta. Štaviše, ovaj mirovni sporazum će da stavi težak kamen na takozvanu Pandorinu kutiju. A ako neko dalje nastavi sa argumentacijom, a odnosi se na eventualni dogovor mirne korekcije granice kao presedana, onda bi ovaj slučaj u budućnosti mogao da se koristi kao pozitivan presedan neophodan za rješavanje međudržavnih nesporazuma samo mirnim putem, a ne ratom", zaključio je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije