Ex -Yu

Tači: Od kako je dobijeno pismo Trampa, Kosovo lakše diše

Tači: Od kako je dobijeno pismo Trampa, Kosovo lakše diše
Foto: Arhiva | Tači: Od kako je dobijeno pismo Trampa, Kosovo lakše diše

BRISEL - Predsjednik Kosova Hašim Tači, izjavio je danas u Briselu da se nada da će naredne nedjelje i meseci biti ključni u pronalaženju konačnog rješenja u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Tači je rekao da snažno vjeruje u obećanje američkog predsjednika Donalda Trampa da će podržati i pomoći dijalog sa Srbijom.

Podsjetio je da je Tramp rekao da će Amerika biti uključena u dijalog radi postizanja istorijskog sporazuma Beograda i Prištine.

"Kao Kosovo ne možemo izgubiti ovaj slučaj, inače, možemo platiti visoku cijenu nedostatka interesovanja evropskog rukovodstva, moramo biti ozbiljni i donositi ozbiljne odluke", rekao je Tači uoči današnjeg sastanka šefice evropske diplomatije Federike Mogerini sa predsjednicima i premijerima zemalja Zapadnog Balkana i Kosova.

"Poruka predsjednika (Trampa) je da Albanci treba da budu jedinstveni u postizanju konačnog dogovora, koji podrazumijeva uzajamno priznanje, promjenu Rezolucije 1244 i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama", rekao je Tači.

Tači je rekao i da podržava "pregovarački tim" izglasan u kosovskom parlamentu, te da očekuje da će i rad tog tima biti timski.

"Ideje vlade i premijera Haradinaja su dobrodošle", rekao je Tači i dodao da od kako je dobijeno pismo Trampa "Kosovo lakše diše" jer, kako je rekao, sada ima zvaničnu potvrdu predsjednika SAD "da su sa nama i da će nas podržati".

Tači je rekao da veruje da će se čak i najuticajnija opoziciona DSK uključiti u ovaj proces i pomoći svojim idejama.

Govoreći o viznoj liberalizaciji, Tači je rekao da to zavisi od vremenskog okvira.

"Veoma je važno da smo izvršili sve procese i sada je to dna državama članicama da odluče", kazao je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije