Ex -Yu

Tači: Samit u Berlinu pokazao koliko je EU slaba

Tači: Samit u Berlinu pokazao koliko je EU slaba
Foto: Ilustracija | Tači: Samit u Berlinu pokazao koliko je EU slaba

PRIŠTINA - Predsjednik privremenih prištinskih istitucija, Hašim Tači, izjavio je da je skup u Berlinu još jednom pokazao koliko je EU slaba i podijeljena po pitanju dijaloga Beograda I Prištine i da zato uloga SAD u tom procesu treba da bude odlučujuća i istorijska.

Tači je rekao da je uloga SAD bila odlučujuća u slučajevima donošenja Dejtonskog sporazuma, sporazuma u Rambujeu o Kosovu, Ohridskog sporazuma i sporazuma u Končulju, te da neće biti ni sporazuma sa Beogradom bez "aktivne i vodeće uloge SAD”, te da se stoga i sreo sa američkim ambasadorom u Berlinu, tokom nedavnog samita o Zapadnom Balkanu.

On je, u intervjuu za "Radio Slobodna Evropa" na albanskom jeziku, rekao da ostaje pri ideji korekcije granica, odnosno pri ideji pripajanja Preševske doline Kosovu.

Na pitanje - ne misli li da na taj način otvara Beogradu mogućnost da traži zauzvrat sjever Kosova - kaže da tri opštine juga centralne Srbije mogu "same da se bore da budu dio teritorije Republike Kosovo".

Ponovio je da berlinskii samit nije donio nikakve jasne zaključke, ali optimista je kaže u pogledu predstojećeg samita u Parizu početkom jula, što vidi kao "novu dinamiku dijaloga", koji se vodi uz posredovanje Evropske unije i šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, ali i uz posredovanje kancelarke Angele Merkel i predsjednika Makrona.

U tom procesu, kaže, vidi kreativan koncept i viziju predsjednika Makrona, a vjeruje i u dodatne konsultacije sa zmljama Kvinte radi postizanja jedinstvenog stava u odnosu na dijalog, ali i postizanja jedinstva na srpskoj i kosovskoj političkoj sceni. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije