Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Tači: Uskoro ću raspisati izbore

Tači: Uskoro ću raspisati izbore
Foto: N.N. | Tači: Uskoro ću raspisati izbore
Tanjug

PRIŠTINA - Predsjednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, izjavio je danas da će uskoro donijeti odluku o raspisivanju vanrednih izbora.

Neposrdno po raspuštanju šestog saziva kosovskog parlamenta, predsjedavajući skupštine i predsednik DPK, Kadri Veselji, potpisao je odluku o tome i dostavio je Tačiju.

Prema kosovskom ustavu, piše portal Ljajmi, izbori moraju biti održani u roku od 45 dana od dana raspuštanja parlamenta.

U Tačijevom saopštenju se navodi da odluka o raspuštanju parlamenta ubrzava korake ka raspisivanju prijevremenih izbora, nakon neopozive ostavke Ramuša Haradinaja na premijersku poziciju.

Tači je konstatovao da je do raspuštanja parlamenta došlo i zbog nedostatka volje parlamentarnih političkih stranaka da formiraju novu vladu izborom mandatar.

Navodi da je sada u interesu građana Kosova da što prije bude sprovedena, kako navodi, demokratska izborna procedura, koja je “suočena sa izazovima koje nameće i država i društvo”, da bi se što proke došlo do funkcionalne i odgovorne vlade.

"U okviru svojih ustavnih, zakonskih ovlašćenja i u potpunosti u skladu sa današnjom odlukom Skupštine, uskoro ću donijeti odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Kosovo", naveo je Tači.

Dodao je da ovi izbori moraju biti dobro organizovani, profesionalni, kako bi se, kako navodi, osigurao pravičan, demokratski proces koji će obezbijediti i prisustvo međunarodnih i lokalnih posmatrača.

U saopštenju se navodi i da će uprkos raspuštanju Skupštine, rad institucija biti obezbjeđen.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije