Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Tači: ZSO znači Republika Srpska unutar Kosova

Tači: ZSO znači Republika Srpska unutar Kosova
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Tači: ZSO znači Republika Srpska unutar Kosova
N.N.

PRIŠTINA - Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je da bi stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu bila velika greška i pokretanje "raspada države iznutra".

"Zajednica znači Republika Srpska na Kosovu bez priznanja", rekao je on za televiziju T7 i dodao da je "velika greška" ako se u Briselu sada raspravlja o ZSO.

"Nije da zamjeram nekome. Zašto razgovarati sa Srbijom o našoj teritoriji unutar Kosova. To je rak za državu Kosovo. Niko na kosovskom tlu nema pravo da razgovara o Zajednici", rekao je Tači.

On je rekao i da ne vjeruje da u kosovskoj Skupštini postoji poslanik koji će glasati za Zajednicu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je ranije danas naveo da ZSO neće biti na dnevnom redu sastanka u ponedjeljak u Briselu, jer jedna strana još nije spremna za raspravu, prenosi "Kosovo onlajn".

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom predviđeno je prvim Briselskim sporazumom iz 2013. postignutom u dijalogu Beograda i Prištine. Konkretni detalji su dalje usaglašeni principima, odnosno opštim elementima, sporazumom iz 2015. godine.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. godine utvrdio da principi o ZSO nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i Statutom o Zajednici, podsjeća "Kosovo onlajn".

Pitanje formiranja ove zajednice je izazvalo žestoke rasprave i masovne proteste na Kosovu 2016. godine.

Pitanje ZSO je ponovo pokrenuto 7. septembra ove godine, u okviru dijaloga na visokom političkom nivou koji vode predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije