Ex -Yu

Tadić: Albanci neće Srbiju, Srbi neće Kosovo

Tadić: Albanci neće Srbiju, Srbi neće Kosovo
Tadić: Albanci neće Srbiju, Srbi neće Kosovo
Agencije

BRISEL - Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Briselu da svaki dogovor u vezi sa Kosovom mora da počiva na realnosti na terenu - a realnost je da Albanci nikad neće prihvatiti suverenitet Srbije, kao što ni Srbi sa sjevera pokrajine nikad neće prihvatiti suverenitet Kosova.

Učestvujući na panelu Briselskog foruma ''Približavanje Balkana Evropskoj  uniji'', Tadić je istakao da je zbog takve realnosti na Kosovu dijalog  Beograd-Priština započeo tehničkim, praktičnim pitanjima koja bi trebalo da olakšaju svakodnevni život - da bi došli do rješavanja težih pitanja.

 Na panelu su učestvovali i premijer Crne Gore Igor Lukšić, zamjenik direktora  za proširenje u Evropskoj komisiji Stefano Sanino i američki kongresmen Majkl  Tarner, ali je najviše pažnje i pitanja publike privukao upravo Tadić -  najviše o Kosovu i Bosni i Hercegovini. Na pitanje šta učiniti da bi se Srbi na Kosovu osećali kao “kod kuće”,  Tadić je odgovorio: "Ako pitate Srbe jesu li Kosovari, reći će vam: Nismo, mi  smo Srbi."

Upitan "da li Beograd, kad razgovara sa Prištinom, vidi ispred sebe Kosovo ili  SAD", predsjednik Srbije je rekao da vidi kosovske Albance, ali i uticaje. "Moja namera je da rešimo istorijski konflikt. Srbija pokušava da kompromisom  reši istorijski problem između Srba i Albanaca koji je star 100 godina, da se  ne bi desilo da jedna strana dobije sve, a druga sve da izgubi", poručio je Tadić Na pitanje da li je srpska politika kontradiktorna, s obzirom da se obelježava  godišnjica NATO bombardovanja i održavaju zajedničke sednice vlada Srbije i  RS,  Tadić je odgovorio da će Srbija nastaviti da obeležava godišnjicu  početka napada NATO: "Naša zemlja je bombardovana, ginula su i deca. Svaka normalna država bi to  obeležavala i nastavićemo to da činimo", istakao je Tadić.

 Kad je reč o RS, predsjednik Srbije je podsetio da je saradnja Beograda i  Banjaluke potpuno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom: "Budite sigurni da  Srbija neće učiniti ništa što bi negativno uticajo na teritorijalni  integritet BiH, kao ni Hrvatska. Mi smo garanti Dejtonskog sporazuma."

 "Nemamo uticaj kao u vreme Miloševića, baš to pokušavamo da izbegnemo.  Glavna stvar koju radimo vezano za Bosnu je da očuvamo integritet te zemlje…  Potrebno je strpljenje i vreme da lideri u BiH nađu praktično rešenje",  ukazao je Tadić.

Kad je reč o regionalnoj saradnji, Tadić je istakao da je pomirenje jedan od  osnovnih uslova za napredak na Balkanu, a da je situacija po tom pitanju danas  "jako dobra, potpuno drugačija nego pre nekoliko godina".

 "Imamo zajedničku  viziju, kristalno jasnu - a to je Evropska unija", zaključio je. Crnogorski premijer se složio da postoji zajednička vizija i rekao da bi EU  trebalo da ima takvu viziju, a da bi zemljama zapadnog Balkana trebalo da šalje  i pozitivne signale - a ne samo zadatke. U tom kontekstu, on je rekao da bi otpočinjanje predpristupnih pregovora is a  Srbijom is a Crnom Gorom samo motivisalo vlade obe države da urade više.

 Lukšić je podsjetio da je region izgubio cjelu deceniju, pa sad mora da ide  ''trčećim korakom'' u EU. Po rječima Stefana Sanina, u EU "nema zamora" od proširenja. 

 Iako postoje drugi prioriteti u ovom trenutku, iako su države Balkana sada  daleko stabilnije, zbog čega se smanjila pažnja, to ne znači da je EU  zaboravila na region, poručio je Sanino.

Američki kongresmen Majkl Tarner uporedio je situaciju na Balkanu danas, sa onom  iz 1996. godine, kada je prvi put posjetio region i zaključio da je postignut  "ogroman napredak".

 Briselski forum, koji organizuje nevladina organizacija Maršalov fond, svake  godine okuplja veliki broj visokih svjetskih zvaničnika, a ove godine je održan  šestu godinu za redom.

 Među 450 učesnika su i najviši zvaničnici EU - predsjednik Evropskog savjeta  Herman van Rompej, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predsjednik  Evropskog parlamenta Jerži Buzek, šefica diplomatije Ketrin Ešton, komesar za  proširenje Štefan File i drugi, a očekuju se i najviši funkcioneri SAD,  Svjetske trgovinske organizacije, Svjetske banke, brojnih predsjednika i premijera.

Na marginama Foruma, predsjednik Tadić je imao seriju bilateralnih susreta sa  najvišim zvaničnicima EU, s kojima je razgovarao o evrointegraciji i dijalogu  Beogad-Priština.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije