Ex -Yu

Tajani "prisvojio" Istru i Dalmaciju i naljutio Hrvate i Slovence

Tajani "prisvojio" Istru i Dalmaciju i naljutio Hrvate i Slovence
Foto: Screenshot | Tajani "prisvojio" Istru i Dalmaciju i naljutio Hrvate i Slovence

ZAGREB - Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani "razbjesnio" je Hrvate i Slovence.

On je tokom, ceremonije obilježavanja Dana sjećanja u italijanskoj Bazovici Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.

"Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija", rekao je Tajani u govoru povodom Dana sjećanja na žrtve eguzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije, prenosi zagrebački "Index".

On je na svom Facebooku objavio i video sa ceremonije u kome je rekao da odaje počast palim žrtvama mržnje prema Italijanima, koje su počinili "oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu" i dodao da će u Evropskom parlamentu podsjetiti na "tragediju vezanu za Trst".

On je rekao i da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana, kao i da u tom gradu puno patili iako su bili prisiljeni da napuste područje u kome su živjeli.

"Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobijedili i zato danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspjeli smo da izbjegnemo da se zauvijek ugasi svjetlo nad događajima u Trstu", rekao je Tajani.

Takođe, on je podsjetio da se ne smije dopustiti da se u Venecueli u kojoj živi puno Italijana ponovi "komunistička diktatura kao Titova".

"Index" navodi da je ideja o italijanskoj Istri i Dalmaciji bila jedno od glavnih načela italijanskog fašizma nastalog 20-ih godina prošlog vijeka. Portal podsjeća da se tajnim Londonskim ugovorom iz 1915. godine Italija obavezala da će ratovati na strani Antante, ali je zauzvrat tražila veliki dio istočnojadranske obale koja je u to vrijeme bila dio Austro-ugarske Monarhije, a nakon rata, novembra 1918. godine, italijanska vojska okupira je veliki dio Dalmacije.

Dvije godine kasnije potpisan je Rapalski ugovor između tadašnje Kraljevine SHS i Italije, po kome su Italiji pripali Trst, Gorica, Gradiška i dio Kranjske, Istra, Zadar, ostrva Cres i Lošinj, Lastovo i Palagruža.

Nakon Drugog svjetskog rata Dalmaciju i Istru oslobađaju partizani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije