Ex -Yu

Tajani sa Vučićem: Predložen paket od 10 milijardi evra za zapadni Balkan

Tajani sa Vučićem: Predložen paket od 10 milijardi evra za zapadni Balkan
Foto: Tanjug / Merkel, Tajani i Vučić | Tajani sa Vučićem: Predložen paket od 10 milijardi evra za zapadni Balkan

SOFIJA - Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani istakao je da je predložio paket od deset milijardi evra za infrastrukturne projekte na zapadnom Balkanu i dodao da je Srbija veoma važna za Evropu.

On je tokom sastanka s predsjednikom Srbije rekao da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije članstvu u EU do 2025. godine, što je inicijalni datum, koji je sadržan u Strategiji EU o pristupanju zemalja zapadnog Balkana usvojenoj u februaru ove godine.

"Optimista sam povodom vašeg članstva", rekao je Tajani na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Vučić se Tajanijem sastao danas u Sofiji i zahvalio mu na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu. 

Oni su zaključili da je važno raditi na vladavini zakona, jer će to pomoći bržim evropskim integracijama Srbije.

Sastanci sa Mej i Merkel

Osim sa Tajanijem, Vučić se danas sastao i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskom premijerkom Terezom Mej.

Vučić je sa Merkelovom razgovarao o nastavku dijaloga sa Prištinom, ustavnim amandmanima koji se tiču pravosudnog sistema koji su poslati Venecijanskoj komisiji, situaciji u regionu i stabilizaciji prilika. 

Dvoje sagovornika su naglasili da je neophodno raditi na ubrzanju svih aktivnosti na unapređenju dijaloga sa Prištinom, a predsjednik Vučić zahvalio je kancelarki Merkel na njenom doprinosu i podršci liderima Zapadnog Balkana, kao i na podršci infrastrukturnim projektima i digitalnoj agendi.

Foto: Tanjug - Vučić sa Mejovom
Foto: Tanjug - Vučić sa Mejovom

Vučić i Merkelova razgovarali su i o svim značajnim globalnim pitanjima, navodi se u saopštenju Pres službe predsjednika Republike.

Tokom sastanka sa britanskom premijerkom Vučić je pozvao Mejovu da posjeti Srbiju. Njih dvoje su razgovarali o o razvoju bilateralnih odnosa, podršci nastavku evropskog puta Srbije i reformama koje Srbija sprovodi.

Oni su se saglasili da je neophodno raditi na unapređenju odnosa dvije zemlje, kao i očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije