Ex -Yu

Tomašević na Škoru u drugom krugu, Bandićeva desna ruka zakazala

Tomašević na Škoru u drugom krugu, Bandićeva desna ruka zakazala
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL | Tomašević na Škoru u drugom krugu, Bandovićeva desna ruka "zakazala"

ZAGREB, 17. maja (Tanjug) - Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Hrvatskoj, koje je objavila Državna izborna komisija, Tomislav Tomašević iz platforme lijeve orijentacije "Možemo!" vodi u trci za gradonačelnika Zagreba, dok u Vukovaru najviše glasova ima dosadašnji gradonačelnik Ivan Penava.

Prema DIP-ovom izveštaju poslije ponoći, Tomašević je osvojio više od 45 odsto glasova. U Zagrebu se bitka za drugo mjesto vodila do samog kraja - tek kad je bilo prebrojano 99,83 odsto glasova bilo je sigurno da u drugi krug sa Tomaševićem ide kandidat desničarskog Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, prenosi Index.hr.

Nakon 100 odsto prebrojanih glasova, Škoro je osvojio 39.789 ili 12,16 odsto, a kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti Jelena Pavičević Vukičević, koja je obavljala funkciju gradonačelnika nakon smrti Milana Bandića, 36.309 ili 11,10 odsto glasova.

U izbornom štabu "Možemo!, Zagreb je naš!" i koalicionih partnera, uvjerljiva pobjeda Tomislava Tomaševića u prvom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Zagreba i više od 40 odsto podrške birača na izborima za Gradsku skupštinu dočekani su uz pjesme i ples.

U Vukovaru bivši HDZ-ov kandidat Ivan Penava, koji se kandidovao ispred liste IP-NL, HKS, ima veliku prednost nad sadašnjim HDZ-ovim kandidatom Nikolom Mažarom.

Penavi je pripalo 43,66 odsto glasova, a Mažaru 24,94 odsto.

U Splitu u drugi krug verovatno idu Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika, sa osvojenih 27,3 odsto glasova, i Vice Mihanović iz HDZ-a s 22,33 odsto glasova.

Aktuelni zamjenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HŠ) vodi u Rijeci sa osvojenih 30,16 odsto glasova, a iza njega je kandidat grupe birača Davor Štimac sa osvojenih 16,03 odsto.

U Osijeku je HDZ-ov Ivan Radić osvojio 38,68 odsto glasova, a slijedi nezavisni Berislav Mlinarević, uz podršku desničarskih Domovinskog pokreta i Mosta s 19,62 odsto.

Nezvanični rezultati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da je šest župana, među njima i jedna županica, izabrano u prvom krugu, osvojivši više od 50 odsto glasova birača, dok će u ostalim županijama odluka o županu biti poznata nakon drugog kruga za dvije nedjelje.

U Hrvatskoj su juče održani lokalni izbori, na kojima je učestvovalo više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim telima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.

Građani Hrvatske birali su opštinska veća i načelnike u 428 opština, gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije, i župane i županijske skupštine u 20 županija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije