Ex -Yu

Toplotni talas iz Dalmacije se širi na cijelu Hrvatsku, najavili promjene

Toplotni talas iz Dalmacije se širi na cijelu Hrvatsku, najavili promjene
Foto: Pixabay/Ilustracija | Toplotni talas iz Dalmacije se širi na cijelu Hrvatsku, najavili promjene

Toplotni talas koji je zahvatio Dalmaciju za vikend će se proširiti i na unutrašnjost Hrvatske.

Državni hidrometeorološki zavod za sutra je upalio narandžasti meteoalarm za cijelu obalu, dok je za unutrašnjost Hrvatske zbog visokih temperatura upaljen žuti meteoalarm.

Na obali i u unutrašnjosti Dalmacije temperature dosežu i 39 Celzijusovih stepeni, a promjena vremena očekuje se tek u utorak. Zbog visokih temperatura ljekari savjetuju pojačan unos tekućine te izbjegavanje boravka na suncu između 11 i 16 sati.

"Toplotni talas u Dalmaciji će trajati i duže od sedmicu i upravo zbog akumulacije i vrućine je i prilično neugodan. Osvježenja nema ni tokom noći jer se temperatura ne spušta ispod 25 stepeni, posebno u urbanim središtima uz obalu", rekla je za HRT meteorologinja Petra Mikuš Jurković.

"Za vikend on će se proširiti i na cijelu unutrašnjost, u ponedjeljak u unutrašnjosti će biti i velika opasnost od toplotnog talasa, a promjena vremena dolazi ponegdje u utorak, ponegdje u srijedu uz pljuskove", dodala je Mikuš Jurković.

Vrhunac vrućina u ponedjeljak

Vrhunac toplotnog talasa očekuje se u ponedjeljak kad bi se temperature u dijelovima Slavonije, Baranje i Srema te u unutrašnjosti Dalmacije lokalno mogle približiti broju od 40 Celzijusovih stepeni.

Civilna zaštita objavila je preporuke za zaštitu dok traje toplotni talas.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije