Ex -Yu

Tramp poručio Tačiju: Neuspjeh dijaloga bi bio korak unazad

Tramp poručio Tačiju: Neuspjeh dijaloga bi bio korak unazad
Foto: N.N. | Tramp poručio Tačiju: Neuspjeh dijaloga bi bio korak unazad

PRIŠTINA - Američki predsjednik Donald Tramp je u pismu predsjedniku privremenih prištinskih institucija, Hašimu Tačiju, pozdravio napore Prištine za, kako navodi, pomirenje sa Srbijom i poručio da bi bio veliki neuspjeh ne iskoristiti ovu jedinstvenu prilku sa postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Pismo Trampa Tači je, uz određene komentare, objavio na svom Facebook profilu.

Ocjenivši da bi neuspjeh bio tragičan korak unazad, Tramp je poručio da ohrabruje Tačija i čelnike Kosova da iskoriste, kao kaže, ovaj jedinstveni trenutak da budu ujedinjeni tokom nastavka dijaloga, kao i da se suzdrže od akcija koje bi mogle otežati donošenje sporazuma.

Tramp je podsjetio da su SAD mnogo učinile za uspjeh Kosova, kao, kako je naveo, nezavisne i suverene zemje.

Uz želje za dalji razvoj Kosova, Tramp je naveo i da su SAD spremne da pomognu u postizanju sporazuma sa Beogradom, koji bi, kako je naveo, bio u obostranom interesu.

Tramp je naveo da, kada se to dogodi, očekuje Tačija i predsjednkia Srbije Aleksandra Vučića u Bijeloj kuci da taj, kako je naveo, istorijsk trenutak zajedno proslave.

Tači je u komentaru pisma naveo, između ostalog, da su sloboda i nezavisnost Kosova rezultat fer rata i podrške kosovskih strateških međunarodnih zaveznika.

"Realizacija naših ciljeva za članstvo u NATO, EU i UN je nemoguća bez stalne podrške međunarodne zajednice Kosovo je blagoslovljeno uživalo u podršci SAD i podršci američkog naroda. Naša saradnja i prijateljstvo je trajno i uzajamno. Ali moramo znati da sačuvamo i ojačamo ovo partnerstvo koje imamo. Poštovanje i pomoć mora biti uzajamna, a ne jednostrana", naveo je Tači.

On je poručio da je stoga obaveza Kosova da pozitino odgovori na pozive i prijateljske zahtjeve koji, kako je rekao, dolaze iz SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije