Ex -Yu

Treći "Airbusov" helikopter isporučen srpskoj policiji

Treći "Airbusov" helikopter isporučen srpskoj policiji
Foto: Airbus.com | Treći "Airbus-ov" helikopter isporučen srpskoj policiji

BEOGRAD - Treći od četiri Airbusova helikoptera H-145M namijenjena srpskoj policiji, isporučen je danas Helikopterskoj jedinici MUP-a u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Prva dva "Airbusova" helikoptera za srpsku policiju stigli su u Srbiju 8. jula, a tom prilikom ministar Stefanović je istakao da je nabavkom tih letjelica poslije 40 godina počela obnova Helikopterske jedinice MUP-a.

Stefanović je obišao letjelice i upoznao se sa opremom.

Komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić obavijestio je ministra da je završen proces registracije i carine za dva helikoptera koji su stigli 8. jula i da su već u operativnoj upotrebi, a da će registracija i carina treće letjelice biti završena za desetak dana.

Helikopteri imaju i novu opremu za noćno osmatranje sa ugrađenim kamerama koje omogućavaju da operater, umjesto pilota, osmatra granicu ili prati neku drugu akciju, kao i da tokom noći "vidi sve kao na dlanu".

Helikopteri su opremljeni i najsavremenijom medicinskom opremom, tako da će ljekarski timovi tokom leta moći da pruže pomoć ugroženima i da ne gube vrijeme u transportu do najbliže bolnice.

Letjelice mogu da za samo minut i 20 sekundi budu u vazduhu, što je izuzetno kratko vrijeme, a što je bitno zbog brzog reagovanja u vanrednim i kriznim situacijama.

Helikopteri će biti korišćeni za transport specijalnih jedinica, nadzor državne granice, kontrolu saobraćaja, gašenje požara i spasavanje ljudi.

Prvi helikopter, od ukupno devet koliko je naručeno od kompanije Airbus, isporučen je na Sajmu naoružanja u Beogradu, kada je ključeve helikoptera predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću svečano uručio izvršni direktor Airbusa Bruno Evan.

Od devet helikoptera H-145M, pet je za vojsku, a četiri za policiju.

Pored Srbije, različite serije Airbusovih helikoptera se koriste u više od 150 zemalja širom svijeta, a samo susjedna Mađarska naručila je nedavno 20 istovjetnih helikoptera marke H-145M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije